Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un científic fent proves

Avisen d'un nou virus d'origen animal en humans: ja han confirmat 35 casos

Salten les alarmes de nou després de la detecció de 35 casos en humans

La pandèmia provocada pel Covid-19 ha canviat completament molts dels nostres hàbits. Tot i no estar recuperats del Coronavirus, segueixen saltant les alarmes sanitàries per altres virus.

La verola del mico també està donant molt que parlar, ja que Espanya continua sent el país europeu amb més contagis. Els experts alerten que s'hauria de declarar pandèmia de nou. Però no n'hi ha prou amb això, ara han saltat les alarmes per un altre virus.

En aquest cas, s'han detectat casos d'un nou virus d'origen animal a la Xina, el mateix país d'on va sorgir el Covid-19.

Una noia amb un termòmetre tocant-se el front
La febre és, entre d'altres, un dels símptomes del l'Henipavirus | Canva

Detectat un nou virus d'origen animal

Un estudi científic ha revelat recentment 35 casos de contagis humans d'un nou virus d'origen animal. Concretament es tracta del virus del tipus Henipavirus. Els mitjans estatals han informat dels descobriments aquest mateix dimarts.

Ara com ara, cap dels contagis és greu, encara que les alertes s'han activat. Es van trobar a Shandong i a Henan, dues províncies de la Xina separades per més de 400 quilòmetres.

El principal factor pel qual han saltat les alarmes és perquè la informació l'ha fet pública el diari Global Times. Específicament en un article publicat per científics xinesos al New England Journal of Medicine, una de les publicacions més prestigioses del món.

Els símptomes

El virus ha estat detectat mitjançant mostres preses de la gola de pacients que havien tingut contacte recent amb animals. Els principals símptomes trobats en aquests pacients han estat: febre, cansament, tos, pèrdua de la gana, nàusees, mals de cap i dolors musculars.

Segons la investigació, 26 dels 35 pacients portadors de l'Henipavirus van desenvolupar a més d'aquests símptomes, irritabilitat i vòmits. Els experts també destaquen que, de moment, no hi ha cap mena de vacuna o de tractament mèdic que pugui frenar aquesta malaltia. Com en el cas del coronavirus, els ansiolítics poden ser de gran ajuda per pal·liar els efectes negatius que provoquen els símptomes.

Dona mirant per un microscopi
No hi ha cap mena de vacuna ni tractament mèdic per fer front al virus | Getty Images

El tipus de virus Henipavirus és una de les principals causes emergents del salt de malalties animals a humans, sobretot a la regió Àsia-Pacífic. Un dels vectors de transmissió del virus són els ratpenats de la fruita.

De moment, no s'ha provat que es pugui transmetre entre persones, encara que informes previs assenyalen que aquest tipus de contagi no és descartable.

L'OMS no dubta a assenyalar la perillositat d'aquest tipus de virus

L'Organització Mundial de la Salut assenyala que aquest tipus de virus provoca, en humans, tant infeccions asimptomàtiques com infeccions respiratòries agudes i encefalitis greus. La taxa estimada de fatalitat que ha prefixat l'OMS està entre el 40 i el 75%, que «pot variar en funció de les capacitats locals de recerca epidemiològiques i el maneig clínic».

Com ha destacat el subdirector del departament de Patologies Infeccioses de l'hospital Hushan, «el coronavirus no serà l'última malaltia contagiosa que provoqui una pandèmia». I aquesta afirmació és molt clara entre els experts del sector.

Per això, es manté l'alerta i s'investiga en profunditat els pacients contagiats