Imatge d'un dia de pluja a Barcelona

Alerta per risc de tempestes amb pedra i fortes ratxes de vent a Catalunya

Protecció Civil activa l'alerta per pluges intenses previstes per aquesta tarda

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l'alerta del Pla INUNCAT davant la previsió de pluges intenses per aquest dimarts a la tarda. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu que les pluges superin els 20 l/m² en 30 minuts al Pirineu, Prepirineu, Catalunya Central i Ponent.

Davant d'aquesta previsió, Protecció Civil demana a la ciutadania que s'extremin les precaucions en els desplaçaments i les activitats a l'aire lliure. D'acord amb la informació rebuda del Meteocat, aquesta tarda i fins al vespre es preveuen xàfecs que poden anar acompanyats de tempesta i, localment, de pedra i ratxes fortes.

Què fer davant d'episodis de pluges intenses

Així, Protecció Civil posa en disposició de tota la població alguns consells a seguir. Davant d'un episodi d'aquesta mena, amb una gran quantitat de litres en poc temps, es recomana confinament a casa o a l'edifici més proper si ets al carrer.

És important assegurar les portes i finestres i tancar les claus del pas de l'aigua i del gas, així com l'interruptor general de l'electricitat. No s'ha de baixar als soterranis, garatges o zones baixes dels edificis i cal evitar, a mesura del possible, els desplaçaments. Els vehicles, davant d'un episodi de pluges intenses, poden flotar amb poca alçada d'aigua i ser arrossegats amb facilitat.

Si les pluges et sorprenen al volant, circula preferentment per les rutes principals i les autopistes. Cal, a més, moderar la velocitat i mantenir les distàncies de seguretat.

Si tens problemes de visibilitat, atura el vehicle i senyalitza la teva posició. També és important vigilar els moviments del terra: forats, claveguerons, cables de conducció elèctrica fluixos i tots els objectes caiguts a conseqüència del temporal, com branques d'arbres.

Imatge d'un cartell de possibles inundacions a Salou.
Alerta per pluges intenses en diverses comarques catalanes. | CatalunyaDiari

Protecció Civil ha recomanat a la ciutadania que tinguin molta precaució en la mobilitat per les zones que es puguin veure afectades per aquest episodi de precipitacions.

A més, recorden que cal evitar aparcar el vehicle en rieres o en punts subterranis inundables, i no travessar rius o rieres si baixen amb aigua, sobretot a les zones on s'esperen intensitats i acumulacions més importants.

▶️ El vídeo de la setmana