L’Ajuntament de Barcelona, amb Xavier Trias al capdavant del consistori, va aprovar l’any 2015 una ampliació de La Maquinista, però quan Ada Colau va assolir l’alcaldia, el projecte va quedar estancat i la multinacional francesa que el duia a terme, Unibail-Rodamco-Westfield (URW), va decidir denunciar l’Ajuntament després que el projecte quedés paralitzat. Ara, després de la intervenció d’un mediador per evitar arribar a un judici, les dues parts han decidit apropar posicions i s’espera que el procés es tanqui al setembre, segons ‘La Vanguardia’.
El Govern de Colau va denegar el Pla de Millora Urbana presentat per l'empresa, que era l'últim tràmit necessari per poder demanar els permisos d'obres. L'Ajuntament no li va donar llum verda al projecte perquè, al seu entendre, tenia defectes jurídics sobre els terminis d'execució de les promocions d'habitatges, com ara el terreny sobre el que s'hauria de construir el centre educatiu. L'escola 'La Maquinista' fa nou anys que és en barracons a l'espera d'aquesta ampliació del centre comercial, que comportarà també la construcció del centre, unes obres que de fet ja han començat.
Per poder arribar a aquest acord, les dues parts han hagut de cedir i finalment l’Ajuntament ha acceptat l’ampliació del centre comercial, però a canvi, la multinacional francesa haurà de reduir el nombre d’aparcament per vehicles que volia posar al centre comercial, així com una ampliació i millora de l’escola, que en aquests moments es troba en barracons i la col·locació d’habitatges de caràcter social dins dels 620 pisos que volia crear l’empresa de manera conjunta amb el projecte.
[predef]catalunya-diari-81[/predef]
L’aparcament, un punt de conflicte
Un dels desacords entre l’empresa francesa i l’actual Govern és precisament el nombre d’aparcaments nous que tindrà La Maquinista. Actualment, el centre comercial compta amb 4.370 places d’aparcament, 3.876 subterrànies i quasi 500 exteriors, aquestes últimes, desapareixeran amb l’ampliació i per poder-ho compensar la multinacional francesa tenia previst construir 2.017 nous aparcaments. L’equip de Barcelona en Comú ha estimat la mesura com excessiva i ha posat un límit de 1.465 aparcaments.
Pel que fa a l’escola de La Maquinista, porta una dècada en barracons, ja que la parcel·la on s’ha de construir el centre públic forma part d'un solar propietat d’Unibal. La problemàtica d’aquesta escola és tal que s’han hagut de renovar els barracons i ara estan situats al costat de les vies del tren, en part, per poder facilitar l’inici de l’ampliació del centre comercial.
L’Ajuntament va iniciar un procés per edificar l’escola
L’any 2017, l’Ajuntament de Barcelona va decidir iniciar un procés d’ocupació directa per poder edificar el col·legi sense esperar la resolució del conflicte urbanístic iniciat amb Unibal. La Generalitat, d’acord amb la iniciativa, ha decidit proporcionar 5,1 milions d’euros entre l’exercici en curs i el 2020 perquè el Consorci d’Educació pugui construir l’edifici i acomiadar-se dels barracons durant el curs 2020-2021. A més, el consistori ha demanat una ampliació progressiva del centre comercial per no perjudicar l'eix comercial de Sant Andreu, que sempre s’ha oposat al projecte.
Unibail també executarà els seus plans urbanístics residencials, però es veurà obligat a reservar un 30% dels nous habitatges per la protecció oficial, tal com dicta la nova normativa municipal. D'aquesta manera, hi haurà uns 620 pisos, dels quals 188 serà habitatges de caràcter social que es podrien edificar de manera independent, com per exemple, al solar que toca al barri del Baró de Viver. Una decisió que ha estat polèmica per les entitats que defensen els drets de l'habitatge, per això la multinacional proporcionarà 500 habitatges amb preu accessible en un edifici amb baixos comercials.