Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Denuncien l'Ajuntament de Reus per maltractament animal

Nova Eucària, l'ONG que defensa els drets animals, considera que s'estan produint pràctiques molt cruels en contra dels coloms del municipi

Els coloms són unes de les espècies plaga del nostre territori.
Nova Eucària denuncia a l'Ajuntament de Reus per maltractament animal. | Cedida

 

El matí d'aquest dimecres, 29 d'agost, el departament jurídic de Nova Eucària,  l'ONG que lluita i defensa els drets animals i mediambientals de Catalunya,  ha presentat una denúncia contra l'Ajuntament de Reus per un presumpte delicte de maltractament animal amb agreujant de crueltat. Es tracta dels coloms, unes aus silvestres que hi ha per tot el municipi. 

Nova Eucària denuncia l'Ajuntament de Reus per maltractament animal

L'ONG ha presentat la denúncia a la Fiscalia, ja que considera que es tracta d'un delicte penal.  Nova Eucària ha volgut posar en relleu que «es repeteix amb impunitat, perquè des de les administracions s'han normalitzat i fomentat les matances d'espècies amb les quals no volen conviure». A més, han destacat que hi ha altres mètodes més ètics per controlar la sobre població en punts concentrats dels nuclis urbans de Reus. 

Així, Nova Eucària ha sol·licitat a l'ajuntament del municipi, en concret a l'alcalde, Carles Pellicer, i al regidor que ha impulsat la gestió dels coloms, Daniel Rubio Angosto, a canviar aquesta política, ja que suposa la vulneració de la normativa vigent i ofèn a la major part dels veïns i veïnes de Reus que representen. 

Per altre costat, l'entitat ha explicat que a la denúncia  demanen que les persones responsables d'aquestes pràctiques, considerades delictives i extremadament sagnants, siguin condemnades de la manera més adient i se'n derivin responsabilitats polítiques. 

Tanmateix, el departament jurídic de l'ONG està plantejant la possibilitat de presentar una nova denúncia contra l'Ajuntament de Reus. Segons Nova Eucària, tot i que l'Ajuntament és coneixedor de la situació, treballa des de fa molt temps amb l'empresa L'Última Llar, investigada per maltractament i sacrifici d'animals. 

Filmen un desagradable anunci per conscienciar sobre el problema dels coloms

  

Aquest és el desagradable anunci que l'Ajuntament de Reus va penjar a Facebook com a pas previ a la presentació de la nova campanya de salut ambiental. El seu objectiu és conscienciar la ciutadania del problema que suposen els coloms a la ciutat  i, en conseqüència, de com n'és de desaconsellable donar-los menjar. Durant el vídeo s'explica que «la presència no controlada de coloms comporta molèsties, brutícia, danys i problemes».

L'àudio del vídeo, que en total dura 37 segons, fa incís en el fet que «donar-los menjar suposa un augment de la despesa destinada al control de plagues». S'hi veu un noi que, assegut a la plaça de David Constantí, llegeix un llibre mentre els ocells fan les seves necessitats a l'arbre que té a sobre. Amb aquesta ambientació i alguna imatge dels coloms que freqüenten la plaça del Prim es fa una apel·lació directa a l'espectador i, de retruc, a la ciutadania.

Pavimenten la plaça d'Anselm Clavé per lluitar contra els coloms

El passat mes de juliol, l'Ajuntament de Reus va iniciar una nova mesura per lluitar contra els coloms i dificultar-los l'accés a les fonts d'aigua públiques. Així doncs, es va pavimentar la plaça Anselm Clavé per evitar l'accés de les aus a la zona on hi havia hagut uns sortidors d'aigua  que ara feia anys que, segons explica el govern municipal, estaven en desús. Es tracta d'una campanya general d'actuació a les fonts públiques de Reus que compta amb un pressupost de 35.996,24 euros.

S'està realitzant una campanya permanent per tal de controlar la població de coloms a la ciutat. A grans trets, pel que fa a les fonts públiques d'aigua, consisteix a col·locar impediments als ocells perquè no puguin acostar-s'hi a beure. Aquesta idea té dos objectius bàsics. Per un costat, la reducció de la població de coloms a la zona en qüestió, i per l'altre, millorar la salubritat i les condicions higièniques de les fonts i els sortidors.