El 25 de novembre de 1981, durant el primer 'Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe' celebrat a Bogotà (Colòmbia), va ser declarat Dia internacional contra la violència de gènere.
En aquesta trobada, les dones van denunciar la violència de gènere en l'àmbit domèstic i la violació i l'assetjament sexual en l'àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.
Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes i activistes polítiques Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabal, van ser assassinades per la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats el 25 de novembre de 1960.
Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.
Amb motiu d'aquest dia assenyalat, la Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, l'Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya, l'Associació Catalana de Municipis i la Delegación del Gobierno a Catalunya, se sumen a la lluita per l'eliminació de la violència envers les dones.
En concret, l'Ajuntament de Reus ha preparat un programa amb seminaris i actes institucionals i exposicions de tota mena per commemorar el 25N.
Enguany, amb motiu de la pandèmia, l'acte institucional de Reus també es retransmetrà en directe, de manera gratuïta i oberta a tothom, a través del web del Canal de l'Ajuntament de Reus i també a través del canal de YouTube.
Programa d’actes del 25N a Reus
25 de novembre
— ACTE INSTITUCIONAL, organitzat per la Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus.
D’11.30 hores a 12.00 hores, a Rentadors del Casal de les Dones (plaça de la Patacada, 9)
— Parlaments a càrrec de:
- Montserrat Vilella, regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus.
- Noemí Llauradó, vicealcaldessa de Reus.
- Carles Pellicer, alcalde de Reus.
— Lectura del manifest a càrrec d’Elena Cobler, impulsora de l’Oficina d’Atenció a la Víctima (OAV) i de la Unitat de Mediació i Resolució de Conflictes de la Guàrdia Urbana de Reus (UMIRC).
— Actuació musical de la violinista Astrid Torrente.
— PUNT D’INFORMACIÓ 25N, organitzat per la Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus.
A partir de les 12.30 hores, a la Plaça de Prim
Informació sobre els serveis municipals d’atenció a les dones i entrega gratuïta de mascaretes del 25N.
Actes previs
— CICLE DE SEMINARIS EN LÍNIA 'La proximitat dels Serveis d’Atenció a les Víctimes de Reus en temps de distància social', organitzat per la Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus. Gratuïts i oberts a tothom.
Es poden visualitzar a partir del 13 de novembre al canal YouTube de l’Ajuntament de Reus:
- 'La nova atenció del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i l’Oficina d’Atenció a la Víctima (OAV) de Reus en temps de pandèmia', a càrrec de la coordinadora de l’àmbit de violència de la Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus, Vanessa Carrillo.
- 'L’atenció policial del Grup d’Atenció a la Víctima (GAV) de Mossos d’Esquadra de Reus en COVID 19', a càrrec de la tècnica del Grup d'Atenció a la Víctima (GAV) de la Comissaria de Mossos d'Esquadra de Reus, Mar.
- 'La importància de relat de la dona sobre la violència masclista patida', a càrrec de la psicòloga del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de Reus, Júlia Pérez.
— DUES EXPOSICIONS amb motiu del 25N, organitzades per la Regidoria de Participació, Bon Govern i Serveis Generals. Gratuïtes.
De 8.00 hores a 22 hores, al Casal de les Dones (plaça de la Patacada, 9)
- Del 6 al 27 de novembre, exposició d'infografies de la vida d'algunes dones de Reus, a càrrec de l'institut Gaudí i de l'institut Baix Camp.
- A partir del 9 de novembre, exposició "Hijras", sobre temàtica LGTBI.
Per a més informació, consulteu el programa d'actes del 25N al web de l'Ajuntament de Reus.