Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un operari equipat amb material de protecció desinfecta els contenidors de Reus

Reus alerta que fiscalia considera delicte ambiental llençar malament mascaretes i guants

L'Ajuntament de Reus alerta la ciutadania que cal que es llencin de manera correcta | Es redueix un 8% el volum de residus a la ciutat

Fiscalia considera que és un delicte ambiental no llençar correctament el material que pugui haver estat infectat. Amb aquesta premissa, l'Ajuntament de Reus ha volgut demanar a la ciutadania que prenguin consciència de com cal desfer-se de les mascaretes i guants que s'hagin fet servir durant el confinament.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

Segons ha exposat Daniel Rubio, regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Reus, «ens ha estat notificat per fiscalia que qualsevol persona que no llenci els guants i mascaretes al contenidor de rebuig i tancat, seria constitutiu d'un delicte mediambiental». Aquest material cal que es llenci al contenidor del rebuig, no pas al del plàstic, ha insistit.

S'ha de llençar, a més, dins d'una bossa tancada, preferiblement de manera hermètica per reduir el risc de contagi. L'objectiu és que faci cap a la incineradora per garantir que els virus que pugui haver-hi es cremin amb la resta de les deixalles d'aquest contenidor gris.

Aquesta política, igual que la de considerar delicte ambiental qualsevol altra manera de llençar el material que pugui haver estat infectat, s'ha notificat recentment a l'Ajuntament de Reus. Segons detalla Rubio, han volgut comunicar-ho a la ciutadania per demanar la seva col·laboració, sense que hi hagi la intenció d'intensificar les inspeccions a les illes de contenidors.

Un operari equipat amb material de protecció desinfecta els contenidors de Reus
Fiscalia considera delicte no llençar els equips de protecció de manera adequada | Laia Solanellas

L'Ajuntament reobre la deixalleria municipal

En l'àmbit concret de Reus, la deixalleria del polígon industrial AgroReus tornarà a obrir de dilluns a dissabte de nou del matí a dues del migdia. Així ho ha decretat el comitè d'emergències de Reus en acord amb l'equip de govern local. Es planteja com una mesura de retorn «a la nova normalitat» que ja va començar amb la represa de les obres a la via pública.

  

«Ens hem d'avançar», ha declarat aquest dimarts Daniel Rubio. Es refereix al final del confinament, encara sense data, però que sembla cada vegada més a prop. «La primera decisió que hem pres és la reobertura de la deixalleria del polígon AgroReus de dilluns a dissabte de 9 del matí a 2 del migdia», ha explicat.

Reus redueix un 8% el volum de residus

Matisa, això sí, que «l'ús domèstic no es pot obrir, però amb la represa de les activitats hem de facilitar i donar el servei de deixalleria industrial». El regidor ha fet un balanç dels índexs de reciclatge a la ciutat, exposant que la generació de residus s'ha reduït un 8% en termes globals.

Per fraccions, la del rebuig ha baixat prop d'un 9%, i Rubio destaca que suposa el 70% del volum total de residus que es generen. Per contra, la dels envasos ha crescut un 45%, un fet que atribueix al tancament de la restauració i, per tant, a l'increment del consum de productes d'alimentació a les cases.

L'orgànica amb un 20%, el paper amb un 10% i el vidre amb un 28% són la resta de xifres que s'han fet públiques en relació amb la reducció dels residus. Un element que cal tenir especialment en compte mentre duri l'emergència sanitària és com llençar les mascaretes i guants.

Daniel Rubio durant una roda de premsa a l'Ajuntament de Reus
Daniel Rubio, regidor de Medi Ambient de Reus, ha fet balanç de l'impacte del confinament | TarragonaDigital

Una vuitantena de denúncies per deixar brossa fora dels contenidors

El regidor de Medi Ambient ha recordat la campanya informativa i de denúncia posada en marxa en l'àmbit de la brossa. Amb multes de 600 euros si no es feia de manera correcta, el govern volia garantir que la ciutadania de Reus llença correctament les deixalles, posant les bosses dins del contenidor i amb la classificació per fraccions adequada.

En aquest àmbit, ha explicat, els educadors ambientals han fet més de 600 actuacions in situ. S'han dut a terme fins a 2.841 inspeccions a peu de carrer que han detectat 83 faltes. Suposen un 3% de les inspeccions realitzades, una xifra que Rubio destaca positivament.

Aquestes 83 incidències s'han denunciat per part dels educadors a la Guàrdia Urbana, que ha obert els expedients corresponents. Es concreten en 48 caixes de cartró i 11 bosses deixades fora dels contenidors, i en les sis restants, els expedients s'han iniciat per haver deixat mobles o electrodomèstics a la via pública en lloc de trucar al 010 perquè es recullin.

Un operari del servei de neteja viària de Reus desinfecta una illa de contenidors, alguns dels quals són plens
El servei de recollida de brossa de Reus intensifica la neteja i desinfecció dels contenidors durant l'epidèmia de Covid-19 | Laia Solanellas

Mesures aplicades durant el confinament

Rubio, ha recordat que quan va començar l'emergència sanitària, una de les primeres mesures que es van prendre des del consistori va ser la de rebaixar «a mínims» el servei de neteja «per reduir i minimitzar l'activitat a la via pública». A la pràctica, «es van anul·lar les escombrades manuals i es van mantenir els serveis de neteja amb aigua», aclareix.

En la mateixa línia, i amb l'ús d'aigua barrejada amb lleixiu, s'han estat duent a terme neteges «enfocades a centres de salut, farmàcies, mercats...» i altres espais especialment sensibles. De cara a la ciutadania es va optar per eliminar l'horari restringit per llençar les escombraries i permetre que es pogués fer durant tot el dia.

Ara, però, «la situació actual és diferent», apunta Rubio, «estem retornant mica en mica a la normalitat tot i que encara hi hagi estat d'alarma i estiguem confinats». És per això que s'ha optat per obrir parcialment la deixalleria, una mesura en la qual es demana la col·laboració ciutadana per no fer-la servir més enllà del seu ús industrial.