Ple Ajuntament TGN

L'Ajuntament de Tarragona aprova el pressupost del 2020

El govern municipal, format per Esquerra i En Comú Podem, ha comptat amb el suport de Junts x Tarragona i la CUP | El PSC, Ciutadans i el PP han votat en contra

El ple de l’Ajuntament de Tarragona ha aprovat aquest divendres els pressupostos de cara a l’any 2020. Els partits del govern municipal, Esquerra i En Comú Podem, han tirat endavant els comptes amb els vots favorables de Junts x Tarragona i la CUP. Per la seva banda, PSC, Ciutadans i Partit Popular hi han votat en contra.

Els pressupostos aprovats pugen a 177 MEUR, un 1,08% més que el 2019, i preveuen destinar 12,5 MEUR a inversions, la majoria a crèdit tret de 2,5 MEUR supeditats a la venda de patrimoni. Cal recordar que segons l’acord entre el govern municipal i la CUP, es faran modificatius de crèdit durant el 2020 per incorporar les propostes de les anticapitalistes. En aquests comptes, l'executiu municipal incrementa la despesa ordinària i preveu reforçar les actuacions en cultura, patrimoni, educació, habitatge social i medi ambient.

Les intervencions dels representants polítics durant el plenari han anat per dues vies. Els partits del govern han tret pit dels pressupostos del 2020, mentre que els grups de l’oposició, a excepció de Junts x Tarragona, s’han mostrat crítics amb el govern municipal i els comptes aprovats.

Jordi Fortuny: «Són uns pressupostos seriosos i realistes»

El conseller de Serveis Econòmics, Jordi Fortuny, ha explicat que «aquest pressupost és l'instrument per materialitzar un nou projecte de ciutat». Fortuny ha dit que «aquest pressupost dóna resposta a les demandes ciutadanes».

Govern Ricomà
El govern de Tarragona ha obtingut els suports necessaris per tirar endavant els comptes. | Àngel Ullate

L'home dels números a la plaça de la Font ha afegit que «els comptes recullen més del 85% de les propostes fetes per Junts per Tarragona, la CUP i Ciutadans», perquè «ens agrada escoltar i hem donat respostes a les peticions». També ha carregat contra el portaveu popular José Luis Martín, assegurant que «només ens va demanar retallar 12 milions d'euros en l'IBI i asfaltar una mica».

Jordi Fortuny, en la seva intervenció, ha fet un repàs als comptes municipals, destacant el reforç en recursos humans de diferents àrees, l'estudi de la qualitat de l'aire, la renovació de la flota d'autobusos, el carril bici educatiu, el Banc de la Ciència i del Coneixement o la inversió en instal·lacions esportives. En resum, ha dit que «són uns pressupostos seriosos i realistes».

Els partits de govern treuen pit dels comptes

El portaveu d'Esquerra, Xavi Puig, ha mostrat mà estesa a la CUP de cara als pressupostos del 2021 i ha destacat que els comptes del 2020 «volen sumar, sumar capacitat de fer coses, partides per la gent i més complicitats».

Puig ha remarcat que «aquests pressupostos són de mirada llarga, aposta per la cohesió i la sostenibilitat», que senten les bases «pels pressupostos que vindran». El portaveu d'Esquerra no ha perdut l'oportunitat de carregar contra el PP, recordant que el carril bici del passeig Rafael Casanova es va fer «sense projecte i improvisat».

Xavi Puig
El portaveu d'Esquerra, Xavi Puig, durant el seu torn de paraula. | Àngel Ullate

El conseller republicà ha volgut destacar que «hi ha 9,7 milions d’euros en inversions, que entre altres inclouen els parcs infantils al centre, 150.000 euros en accessibilitat o l’aposta en els polígons, que mai s’havia fet». Així mateix, ha ressenyat que «hi ha més cultura i més patrimoni».

La primera tinent d'alcalde i portaveu d'En Comú Podem, Carla Aguilar, ha manifestat que «aquests pressupostos marquen un canvi i aborden qüestions necessàries». Aguilar ha comentat que «són projectes que ens permetran una ciutat cuidadora, feminista, més accessible i que estigui més al costat mes de la gent». La sòcia de govern de Pau Ricomà ha posat èmfasi en les àrees que gestiona el seu grup municipal, destacant l'aposta per «l'habitatge, punt fonamental de les polítiques socials».

Dídac Nadal: «Donem suport a la governabilitat de la ciutat»

Dídac Nadal, per part de Junts x Tarragona, ha mostrat un to conciliador, assegurant que «vam fer una aposta per l'alcalde Ricomà i ara decidim dotar-lo d'eines per governar». El portaveu dels postconvergents, que ha votat a favor dels comptes, ha assenyalat que «no hem vingut a bloquejar, sinó a participar en la millora de Tarragona».

Dídac Nadal
El portaveu de Junts x Tarragona, Dídac Nadal, durant el consell plenari d'aquest divendres. | Àngel Ullate

En la seva intervenció, Nadal ha fet un resum de promeses incomplertes del govern Ballesteros i s'ha felicitat perquè Â«s'hagi tret del calaix el projecte Illa Corsini, impulsat pel nostre company Albert Abelló». També ha dit que «falten coses», com la connexió amb els barris, la policia de barri o una major aposta pel turisme, però «donem suport a la governabilitat de la ciutat».

El «sí crític» de la CUP

Les cupaires han confirmat el seu «sí crític» als comptes municipals, tot i que han criticat que «no hi ha partides en clau de cohesió de ciutat, com pacificar els ponts del Francolí». La portaveu de la CUP, Laia Estrada ha assegurat que «tampoc hi ha partida per lluitar contra la corrupció» i s'ha preguntat «on ha quedat la voluntat d'aixecar catifes?».

Laia Estrada
Les conselleres cupaires, Laia Estrada i Eva Miguel, al Saló de Plens de l'Ajuntament de Tarragona. | Àngel Ullate

Estrada ha criticat que «75.000 euros en polítiques feministes i LGBTIQ+ no donen per molt». Segons la portaveu cupaire «han volgut tocar moltes coses i no queda clar quines són les seves prioritats». Així mateix, ha lamentat que «el procés de negociació ha estat nefast».

Els socialistes lamenten la falta d'ambició

El PSC, Ciutadans i PP han votat en contra dels pressupostos de l'Ajuntament de Tarragona. La socialista Sandra Ramos ha mostrat la seva decepció perquè «no hi ha un horitzó per Tarragona, perquè aquests comptes no tenen ambició i no compleixen ni les seves expectatives».

PSC Tarragona
Els socialistes han votat en contra dels pressupostos 2020. | Àngel Ullate

Ramos ha lamentat que «no hi ha hagut voluntat de negociar i han aprovat els pressupostos a darrera hora». La portaveu del PSC ha denunciat que s'ha retallat el pla de xoc de barris, que no hi ha partides per cohesionar territorial i que la renovació de la flota d'autobusos compta amb la meitat de recursos que l'any 2019.

Els socialistes també han denunciat «la retallada injustificada al CV Sant Pere i Sant Pau», que «no anirem a FITUR» i ha criticat «la clatellada impositiva i que es pengin la medalla de la Rambla Science».

Rubén Viñuales, crític i irònic

El portaveu de Ciutadans, Rubén Viñuales, s'ha mostrat crític i irònic en la seva intervenció. El líder dels taronges ha afirmat que «la Tarragona del canvi és un canvi petitet, perquè aquests pressupostos són molt semblants als del PSC i el PP». El portaveu de Ciutadans ha criticat «la pressió fiscal sobre els tarragonins, als que no podem collar més».

Rubén Viñuales
Rubén Viñuales, portaveu de Ciutadans, demana la paraula durant el ple de pressupostos. | Àngel Ullate

Rubén Viñuales ha manifestat que «han apujat tots els impostos, però s'han perdut 800.000 euros per als barris, dels que ningú parla». Així mateix, ha denunciat que «sí que hi ha inversions en barris, en els que va guanyar Esquerra». S'ha mostrat disconforme també amb l'augment en el la partida de Patrimoni, que ha titllat d'insuficient.

Martín: «És el principi de quatre anys perduts per Tarragona»

Des del PP, el seu portaveu, José Luis Martín, ha reblat al govern municipal que «el seu 'Canviar per prosperar' és augmentar l'IBI, incrementar un 30% la plusvàlua, un 12% la brossa i un 3% l'aigua». Martín ha afirmat que «el seu gran projecte als pressupostos és el Banc d'Espanya, que va iniciar el nostre company Alejandro Fernández i que va continuar i acabar el conseller Francesc Roca».

José Luis Martín
El portaveu popular, José Luis Martín, durant el ple de pressupostos d'aquest matí. | Àngel Ullate

Així mateix, el portaveu popular ha lamentat que «aquests pressupostos no reflecteixen cap projecte de ciutat i que no marquen un rumb», alhora que ha assegurat que «aquest és el principi de quatre anys perdut per Tarragona».

Aprovat l'increment d'impostos i taxes

Durant la sessió plenària, també va tirar endavant l'augment de l'ordenança de la plusvàlua, així com la modificació de l'IBI, gravant amb un 50% aquells habitatges buits de grans propietaris, i l'increment de l'11,6% de la taxa de la brossa.

Sobre l'augment de la plusvàlua, el tinent d'alcalde de Serveis Econòmics, Jordi Fortuny, ha explicat que «és impopular augmentar impostos, però és una raó de justícia, perquè estem treballant davant una realitat que grava els beneficis dels habitatges que es traspassen en operacions de compra – venda». Fortuny ha afegit que «ens homologuem al tipus tributari d'altres municipis catalans per no perdre competitivitat».

Protesta dels treballadors interins

Durant el debat de pressupostos, concretament quan intervenia la portaveu del PSC, Sandra Ramos, els treballadors interins de l'Ajuntament de Tarragona han aparegut al Saló de Plens per fer pública la seva protesta contra la temporalitat dels llocs de treball. Els sindicats representats al consistori tarragoní, amb USOC com a impulsor, han presentat una moció que ha estat debatuda pel plenari.

Protesta treballadors interins
Els treballadors interins de l'Ajuntament de Tarragona han protestat durant el ple. | Ajuntament de Tarragona

La proposta, que ha estat aprovada per unanimitat de tots els grups polítics, demana la consolidació i estabilització dels llocs de feina dels treballadors interins, a través d'un procés com permet la llei.