L'Ajuntament de Tarragona pronunciarà demà al Consell Plenari una Declaració Institucional per instar a la Generalitat de Catalunya que liciti «immediatament» els locals de restauració de la platja Llarga. A més, la ciutadania es mobilitzarà per «salvar» uns restaurants que són «emblemàtics» i «necessaris» per molts tarragonins. A través de les xarxes socials s'ha convocat una concentració al ple per «demostrar que els ciutadans estan preocupats», segons expressava un dels convocants, el president de la Via T, Salvador Minguella. Teòricament, el 30 de novembre el Iot i el Tòful de Mar han d'entregar les claus.
La Generalitat de Catalunya va anunciar el passat 7 de novembre als propietaris del Iot i el Tòful de Mar que el dia 30 havien d'entregar les claus i deixar els locals buits. Segons informaven des de la Conselleria d'Economia, «la voluntat és celebrar un concurs públic abans de l'estiu per licitar els espais». Encara no hi ha data per aquest concurs, però fonts de la Generalitat informaven que «a l'estiu ja estaran funcionant els restaurants». Si volen seguir amb el negoci, els actuals propietaris s'hauran de presentar i guanyar el concurs.
Declaració Institucional de l'Ajuntament de Tarragona perquè es licitin els locals del Iot i el Tòful
L'Ajuntament de Tarragona s'ha unit per evitar el tancament dels locals de restauració de la Platja Llarga. PSC i ICV havien anunciat una moció per pressionar la Generalitat de Catalunya. L'objectiu, que licités ràpidament els restaurants. La proposta comptava amb el vot a favor clar de Cs, però PDeCAT i ERC, partits que governen a Catalunya, no ho tenien clar.
Durant la Junta de Portaveus d'avui, però, s'ha arribat a un acord. «Hem acordat eliminar un fragment que deia que Tarragona mai es troba dins l'agenda de la Generalitat i, finalment, pronunciarem una Declaració Institucional perquè ERC i PDeCAT hi estan d'acord», informava la portaveu d'ICV, Arga Sentís. La portaveu dels socialistes, Begoña Floria, s'alegrava de la decisió dels independentistes i expressava que «estem totalment d'acord amb la celebració d'un concurs públic, però no pot ser que els locals quedin buits per la feina mal feta des de la Generalitat».
Concentració ciutadana al ple municipal per impedir el tancament del Iot i el Tòful
El president de la VIA T, Salvador Minguella, va començar a organitzar aquesta setmana grups de Whatsapp per mobilitzar clientela habitual del Iot i el Tòful de Mar. Gairebé 200 persones en formen part a hores d'ara i la intenció és assistir al Consell Plenari d'aquest divendres per «demostrar que estem preocupats pel tancament de dos locals únics i necessaris», explicava Minguella.
Minguella no es creu les promeses de la Generalitat i assegurava que, «si això es tanca, no tornarà a obrir i quedarà abandonat», un fet que ha tingut lloc en espais com la Ciutat Residencial, també prop de la Llarga. Tant el Iot com el Tòful de Mar tenen un gruix de clients de la ciutat, per això, el tancament dels restaurants és «una pèrdua per Tarragona, però també pels tarragonins».
El Iot Xiringuito, un restaurant de 32 anys d'història
«L'edifici on es troba el Iot estava tapiat i abandonat. El meu pare va treballar de valent per poder obrir-lo i convertir-lo en el que és ara, una peça fonamental de la Platja Llarga de Tarragona». Eren les paraules de l'actual propietària del Iot Xiringuito, Nina Donato, filla de Josep Maria Donato, primer amo del restaurant.
El senyor Donato va aixecar la persiana del Iot per primera vegada fa 32 anys. «Jo m'he criat allà. El Iot m'ha vist créixer. No tanca només un negoci, té un component emocional molt fort», manifestava l'actual propietària. Per això, diu, «m'he emocionat amb les mobilitzacions que s'han convocat i estic contenta de la resposta de l'Ajuntament, perquè és molt important el seu paper».
Nina Donato, que recordava com «els meus pares em treien amb el cotxet mentre un dels dos servia les taules», deixava clar que «farem tot el possible perquè no tanqui». El pròxim dia 30, teòricament, haurà d'entregar les claus del local a la Conselleria d'Economia de la Generalitat. En cas que el procés tiri endavant, s'haurà de presentar al concurs públic per recuperar un espai «emblemàtic» de Tarragona. «Qui més qui menys ha tingut una història al Iot. El restaurant és com la barca que tenim al davant: història de la Platja Llarga», acabava dient.