«Som conscients que no hi haurà futur sense sostenibilitat i que calen accions de microcirurgia per recuperar els llocs més amenaçats pel canvi climàtic». Sota aquesta premissa s'ha presentat aquest dimecres el conseller de Medi Ambient i Territori a l'Ajuntament de Tarragona, Xavi Puig, acompanyat d'experts i a tocar de la platja Llarga de Tarragona, un dels grans símbols de les destrosses que els darrers temporals han causat a la ciutat.
L'Ajuntament ha fet públic per primera vegada l'estudi que ha encarregat per vertebrar la planificació i les accions per recuperar una malmesa platja Llarga. La proposta ha anat a càrrec del consultor ambiental Xisco Roig, i el conseller tarragoní s'ha compromès a assumir les directrius centrals com a «full de ruta» per actuar i per salvar una platja Llarga en contínua regressió. L'objectiu, ras i curt, és convertir la Llarga en una platja «el més resilient i saludable possible» de cara a pròxims temporals que estan per venir.
El pla per conservar la platja Llarga de Tarargona aposta per un sistema de dunes naturals que respongui als temporals
«El gran problema de la platja Llarga, i també de la majoria de costes del Mediterrani, són un seguit de dècades de mala praxi que les han convertit en no resistents cada vegada que arriba un temporal extraordinari», ha detectat Roig. Per a l'expert, la combinació «d'una planificació escassa i una conservació poc adient» han subratllat la vulnerabilitat dels espais naturals davant un context de canvi climàtic en què s'esperen cada vegada més fenòmens extrems.
En aquest sentit, la gran aposta passa per renaturalitzar la platja Llarga amb un sistema de dunes naturals que facilitaran no només la recuperació del terreny, sinó també la capacitat de resiliència davant els temporals. «Aquestes dunes mostren una capacitat de resistència més elevada», ha subratllat, en comparació amb primeres línies articifials com la del Càmping Les Palmeres, l'espai clarament més malmès de tot el litoral de la ciutat.
Una platja de futur a partir de recuperar la línia de platja dels anys '90
El que proposa l'estudi avalat per l'Ajuntament és fer una passa enrere per fer-ne dues endavant. L'expert troba oportú recuperar la línia de costa original de la platja, la de la dècada dels anys noranta, per tal de salvar l'espai natural i garantir un futur per a una platja Llarga en perill. «Ja estem en converses amb el càmping», ha avançat Puig, conscient que «estem obligats a trobar-nos» per tal d'arribar a bon port.
L'actuació també afectaria l'altre càmping de la platja, el Càmping Las Salinas, si bé en aquest cas la proposta passaria per perimetrar la zona dunar ja existent i seria menys invasiva. A criteri dels experts, repensar aquesta línia és fonamental per aturar la tendència regressiva de la platja Llarga i «adaptar millor l'espai a les necessitats dels nous temps».
Si bé l'Ajuntament encara no s'ha volgut precipitar a posar-hi terminis ni a concretar el cost de l'operació per salvar la platja Llarga, s'espera que no es demori en excés i que suposi un abans i després per garantir el futur «d'un dels espais naturals que més hem de posar en valor per gaudir, tal com hem vist des dels primers mesos de la pandèmia». L'Ajuntament de Tarragona no té una vareta màgica, però ja disposa d'un full de ruta a seguir per posar fre a una de les grans ferides obertes de la ciutat.