Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Mònica Pàmies dempeus al faristol de la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus

L'empresa energètica municipal de Reus es queda curta segons la CUP, però no s'hi oposarà

La formació reclama més finalitat social i més inversió en energia verda

La creació de Reus Energia, la distribuïdora elèctrica municipal, no trobarà entrebancs al ple d'aquest divendres. No només perquè el govern hi té majoria absoluta, sinó perquè l'oposició no hi votarà en contra. A la comissió informativa d'aquesta setmana, el PSC hi va votar a favor i Cs es va abstenir, el mateix posicionament que va mostrar la CUP, que aquest dimecres ha volgut explicar-se en roda de premsa.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

A grans trets, consideren que el projecte, igual que la comunitat energètica que es planteja al barri Gaudí, «és autoconsum, no és un servei públic». Asseguren que la normativa actual permet anar més enllà; «jo crec que hi ha possibilitats de donar-ho a la ciutadania i, com a mínim, atendre la gent amb més necessitat social», defensa la regidora cupaire Mònica Pàmies.

Critiquen també que no serà fins d'aquí a vuit anys, segons l'informe de viabilitat del govern, que la nova empresa municipal generarà suficient energia per cobrir el consum de l'Ajuntament i les empreses i organismes autònoms. Serà llavors quan aquest consum es cobrirà íntegrament, amb energia verda.

Tot i això, veuen positiva la creació de Reus Energia, que serà una divisió de l'empresa municipal Reus Serveis Municipals com ho és Aigües de Reus. Des del punt de vista de la CUP, «la pròxima legislatura tenim l'oportunitat de donar-li la volta i crear una empresa que sigui de la ciutadania; si està constituïda ja tindrem passos fets».

Més arguments econòmics que socials

La regidora cupaire Mònica Pàmies assegura que «no hi ha una visió ecologista del servei, sinó que es planteja com una oportunitat de negoci amb interès purament empresarial». Apunta que, quan se'n va començar a parlar, es va fer des d'una òptica de perseguir l'«interès social» i que ara, en canvi, es busca l'«interès general» un concepte que, afirma, implica només l'àmbit econòmic.

Una valoració que també justifica amb l'informe de viabilitat perquè «és exclusivament de viabilitat econòmica». Un altre dels plantejaments inicials que la CUP troba equivocats és que «l'estalvi es reinverteix a la mateixa empresa i no es planteja compartir o assistir la ciutadania des del primer moment, com creiem que hauria de fer una empresa pública; no ha de pensar només en l'Ajuntament sinó en tota la ciutadania».

Reus Energia hauria de ser una eina per protegir la ciutadania dels abusos de les empreses elèctriques, argumenta Pàmies. També considera insuficient la visió ecologista amb la qual es fonamentarà aquesta distribuïdora municipal reusenca. Per una banda perquè no es planteja, d'entrada, la generació d'energia suficient per cobrir tota la demanda pròpia.

Un projecte que consideren que es queda curt

No serà fins d'aquí a vuit anys, segons l'informe de viabilitat d'aquesta energètica municipal, que es podrà generar llum suficient per cobrir la demanda pròpia —equivalent a la del 2019, agafada com a mostra a l'estudi—. Tot i això, durant la presentació d'ahir es plantejava obrir la possibilitat de subministrar-ne a la ciutadania a partir del sisè.

Per tant, una part de l'energia que consumeixin l'Ajuntament i les empreses i organismes municipals s'haurà de seguir comprant al mercat energètic on, ha recordat Pàmies, es barregen l'energia verda amb la que no és d'origen renovable. Una situació que s'evitaria, apunta, si l'Ajuntament no només instal·lés plaques solars sinó també altres sistemes de generació d'energia verda.

Per tot plegat, la CUP defensa un model que s'acosti més al d'una altra divisió municipal. «Hauríem d'oferir un servei complet, similar al d'Aigües de Reus, però atenent les necessitats d'emergència i cobertura bàsica de necessitats al servei de la ciutadania», reclama Mònica Pàmies.

«Per resumir, creiem que és un gest per penjar-se la medalla perquè no beneficia directament la ciutadania», afegeix. La regidora de la CUP no s'ha estat de comparar aquesta distribuïdora municipal amb altres àmbits que la formació fa molt de temps que reclama que es municipalitzin. «Resulta molt curiós que facin això amb l'energia quan s'han negat reiteradament a fer-ho amb el servei de la brossa i la protectora pública d'animals», ha etzibat Pàmies.