Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la seu de l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona

L'Ajuntament de Tarragona calcula que la demanda de Serveis Socials podria doblar-se en els pròxims sis mesos

Un estudi de la URV alerta sobre l'auge de les desigualtats | Prop d'un 30% de la gent gran confessa sentir-se sola

Els estralls i les ferides de la  Covid-19 trigaran moltíssim a cicatritzar a la ciutat de Tarragona. Aquesta és la principal conclusió de l'estudi sobre l'impacte social  de la pandèmia que ha presentat l'Ajuntament de Tarragona, realitzat per la Universitat Rovira i Virgili (URV)  en el marc de la primera onada de la primavera de 2020 i que apunta al centre de la diana amb diverses dades d'interès. «El que volíem era saber a què ens estem enfrontant, conèixer com ens està afectant i enfortir els Serveis Socials per poder ajudar millor a les necessitats  concretes dels tarragonins», ha detallat la consellera de l'àrea, Carla Aguilar-Cunill.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

La recerca alerta d'un increment sense precedents de les desigualtats econòmiques, de l'accent de la vulnerabilitat de cada cop més famílies i avisa que, si durant l'any 2020 ja es va disparar el nombre de famílies de la ciutat que van necessitar acudir als Serveis Socials, aquestes atencions es podrien arribar a duplicar durant els pròxims sis mesos. «És molt probable», ha confirmat la tècnica del Pla Local d'Inclusió i Cohesió Social de l'Ajuntament,  Jéssica Cantos. Les dades recollides per les enquestes exposen que un 22% de les respostes  van en aquesta direcció, molt per sobre del 10% de la població fins ara atesa en aquest departament dels Serveis Socials.

En paral·lel, també apareix un 9% dels enquestats  que confessa que, malgrat trobar-se en situació de necessitar-ho, no picaria a la porta dels Serveis Socials. «Hem de saber-nos explicar molt bé, perquè els Serveis Socials són un puntal fonamental i nosaltres hem de seguir estant al peu del canó», ha valorat la consellera Aguilar-Cunill. Per dur a terme l'estudi, els investigadors  de la Rovira i Virgili han realitzat prop de 700 enquestes —la meitat d'elles a majors de 64 anys— i, a partir del març, tornaran a realitzar una segona volta per tal de confirmar aquest impacte  amb conclusions definitives de les ferides que han perdurat.

Prop d'un 30% de la gent gran enquestada a Tarragona confessa sentir-se o haver-se sentit sola

L'estudi destaca que hi ha gairebé el mateix percentatge d'adults (27%) amb un nivell d'ingressos més que còmode, superior als 30.000 euros anuals, que aquells que no arriben als 11.000: un escenari de desigualtat  a l'alça després dels estralls de la primera onada i, sobretot, la destrucció de milers de llocs de feina  al territori. Aquestes desigualtats s'accentuen en el cas de la població en risc de pobresa econòmica o energètica (19%), molt per sobre dels balanços previs a la crisi de la Covid-19.

Voluntaris de Creu Roja a Tarragona
Aspecte que ofereixen les instal·lacions del banc d'aliments de Creu Roja de Tarragona, aquesta setmana | Àngel Ullate

«No hi ha dades significatives, però, que ens alertin sobre risc de pobresa en la població més gran», matisa Cantos. En el cas de la tercera edat, els més vulnerables des del primer moment, la conclusió que més espanya és que prop d'un 30% dels enquestats confessen haver-se sentit o sentir-se sols, i un 10% no disposa d'una xarxa relacional sòlida a qui acudir en cas de necessitar-ho. En el cas de la població menor als 64 anys, aquest percentatge s'eleva al 17,4%, una dada igualment preocupant.

Àngel Belzunegui (URV): «L'impacte de la Covid-19 ha afectat a tota la població de Tarragona»

«Una cosa que hem de tenir molt clara és que l'exclusió social avui té en compte múltiples factors, més enllà de les dades econòmiques», ha detallat Cantos. L'estudi tampoc ha volgut oblidar l'impacte de la pandèmia en l'estat emocional, «un indicador importantíssim» en valoració de la consellera Aguilar-Cunill. Dels prop de 700 enquestats, vora un 30% confessen trobar-se en un estat de benestar emocional negatiu  (un 36% de la població adulta i un 29% de la gent gran) arran de la pandèmia, en especial manifestant sentiments «d'intranquil·litat i nerviosisme». Aquesta era, fins ara, una de les grans incògnites de l'impacte de la Covid-19 a casa nostra.

Carla Aguilar-Cunill ha destacat que «sens dubte ens trobem davant l'any de la resiliència», i el director de la Càtedra d'Inclusió Social de la URV, Àngel Belzunegui, ha conclòs que «l'impacte i l'afectació de la Covid-19 a Tarragona és considerable i s'estén a tota la població» amb uns joves especialment afectats per la pèrdua d'oportunitats laborals, una població adulta patint per l'estabilitat econòmica i la gent gran com a principal afectada per la vessant emocional i de salut d'una pandèmia duríssima.

La consellera ha confirmat que les conclusions  de l'estudi «són dades que connecten amb els projectes que l'Ajuntament té en marxa», com ara una nova línia d'assessorament en pobresa energètica, i ha recordat que els nous pressupostos ja contemplen un augment de les partides en Serveis Socials de cara a l'any 2021, en especial a la borsa d'ajuts d'urgència que començarà el curs amb  500.000 euros disponibles. «Seguirem incrementant les partides a mesura que sigui necessari, perquè Serveis Socials haurà de seguir ampliant els  recursos», ha avançat l'edil, de cara al futur més immediat. La Covid-19 no passa de llarg, però la mossegada  en la cara més social es fa cada cop més profunda. Tarragona té deures, i un nou guió a les mans ple de necessitats i urgències  que no poden esperar.