Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla general del monument franquista de Tortosa davant la façana de la Catedral

L'Ajuntament de Tortosa rebutja la moció popular per reinterpretar el monument franquista

Junts s'absté amb l'argument que calia respectar el resultat de la consulta de 2016

La moció popular per la reinterpretació del  monument franquista de l'Ebre a Tortosa ha estat rebutjada pel plenari de l'Ajuntament. Només el regidor de Ciutadans hi ha donat suport i Movem, ERC, PSC i la CUP hi ha votat en contra.

Per la seva banda, Junts s'ha abstingut amb l'argument que comparteixen amb els impulsors de la moció, Corembe i Tortosins pel Monument. Defenden que calia respectar la consulta popular del 2016 on un 68% dels votants va optar per la reinterpretació.

A la petició de les entitats socials de paralitzar el procés de la retirada, la portaveu de Junts Cinta Espuny, ha recordat que suposaria «una il·legalitat» perquè les llicències d'obres «són actes reglats» i implicaria prevaricar no atorgar-la.

L'encarregat de defensar la moció popular al ple ordinari d'aquest dilluns a l'Ajuntament de Tortosa ha estat el portaveu de Corembe i l'associació Tortosins pel Monument, Joan Otero. El col·lectiu ha recordat que la petició de reinterpretar el monòlit es desvincula d'ideologies polítiques i és «fruit del pensament d'un grup de persones socialment i políticament molt transversal».

La moció ha retret al consistori que, tot i el compromís, no hagi executat cap acció en cinc anys per fer complir el mandat popular. «Actuar ara com si la consulta no hagués existit és un menyspreu a la ciutadania i un acte totalitari, i una fita clau ha estat la descatalogació del monument», ha exposat Otero.

La moció ha defensat mantenir el monument franquista «amb un caire positiu per donar a Tortosa l'oportunitat de posicionar-se com una ciutat que impulsa la concòrdia i per fer créixer el seu potencial històric i turístic». Les entitats han plantejat que reinterpretar el monòlit podria dur Tortosa a ser «referent d'una societat moderna que ha sabut transformar el monument en un nou element on tothom se senti representat i no ofengui a ningú».

La moció ha exigit el respecte al resultat de la consulta del 2016 i «coratge» a l'Ajuntament per «revocar les accions» que permetran retirar-lo. «Tornem a catalogar i gestionem amb la Generalitat el pressupost per reinterpretar i contextualitzar el monument», ha demanat Otero.

Les entitats i entre els mateixos grups municipals s'han retret que la consulta es tirés endavant amb el suport de la majoria del plenari (Junts, Movem, ERC i PSC, 20 de 21 regidors). Lamenten que els grups van pactar fins i tot el text i la data, i que ara se'n desentenguin.

«El 2016 actuaven per responsabilitat ciutadana i ara per dependència ideològica o de partit quan la gent de Tortosa no ha canviat», apunten. I ha Otero ha afegit que «el que és correcte no sempre és popular i el que és popular no sempre és correcte». Movem ha fet «autocrítica» per aquella decisió i la CUP ha insistit que va suposar «una gran irresponsabilitat».

Junts s'absté però no aturarà el desmantellament del monòlit

Però justament la consulta i el resultat ha estat l'argument per abstenir-se de Junts (que té l'alcaldia i governa amb el PSC). La portaveu Cinta Espuny ha recordat que el monument franquista no el retira l'Ajuntament sinó que ho fa la Generalitat amb l'autorització del propietari, l'estat espanyol.

«Paralitzar el procediment suposa una il·legalitat. No són actes discrecionals de l'alcaldessa o de l'Ajuntament i no actuar així suposaria prevaricar», ha recordat la regidora. «Estant d'acord que calia la consulta que nosaltres vam impulsar, ens abstindrem perquè és evident que l'Ajuntament no pot fer res per aturar el desmantellament del monument, ha conclòs.

El portaveu d'ERC, Xavier Faura, ha rebutjat que el monòlit pugui ser un actiu turístic i de prestigi per a la ciutat. «El monument és franquista i això és indiscutible. Encara que s'hagi interioritzat veure'l al mig de riu, la imatge de Tortosa a l'exterior està altament deteriorada», ha assenyalat.

Faura ha recriminat que en 50 anys d'ajuntaments democràtics no s'hagi portat mai al consistori una proposta per la reinterpretació. Critica que aquesta arriba quan el Govern ha decidit i està a punt d'executar la seva retirada. «Encara que la moció s'aprovés, aquesta resolució administrativa s'ha d'executar. El debat és extemporani i no fa sinó despertar els anhels de grups feixistes», ha lamentat.

Des del PSC, Dolors Bel, ha defensat que la ciutat ha de dignificar els espais públics i fer pedagogia, reparació i justícia amb les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme. «Treure la verticalitat del monument per vèncer el feixisme i crear un espai de memòria i contextualitzar el monument a la ciutat i crear ponts per cosir ferides», ha dit la portaveu socialista.

Com el PSC, la majoria dels grups han aprofitat el debat per tornar a exigir que la pilastra del monument es mantingui i serveixi per recuperar l'antic pont de la Cinta, una passarel·la que uneixi els barris de Ferreries i el Rastre, que ja s'ha demanat reiteradament al Govern