Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Visita a les obres de rehabilitació de l'antiga església de Sant Francesc

L'Ajuntament de Valls ja treballa en la segona fase de la restauració de Sant Francesc

També s'han avançat les primeres conclusions de l'estudi urbanístic realitzat pel Centre de Recerca Urbana del Camp de la Universitat Rovira i Virgili

Amb el lema «Passat, Present i Futur», Valls s'ha afegit a les celebracions de les Jornades Europees de Patrimoni. En concret, amb les obres de rehabilitació de l'antiga església de Sant Francesc i els estudis urbanístics de tot l'entorn com a protagonistes.

Les jornades s'han celebrat amb una visita a l'antic temple el divendres 9 d'octubre. S'ha informat que les obres de rehabilitació de la  primera fase, amb un pressupost de 360.000 euros, finalitzaran abans d'acabar l'any. També que ja s'està treballant per continuar, a partir de 2022, amb la inversió corresponent a la segona fase.

Les obres inclouen la reparació de les diverses patologies  que afectaven les voltes, la teulada i els murs. Així, s'ha enderrocat la coberta i tota la seva estructura i també s'ha lligat el coronament de les parets del cimbori i de la nau central amb corretges de formigó. La nova estructura de la coberta s'està realitzant amb bigues de fusta i per a la nova teulada s'ha utilitzat teula ceràmica.

També s'han instal·lat nous canals i baixants d'aigües pluvials i s'ha realitzat el sanejament i reparació, tant a l'interior com a l'exterior, del basament o socolada de la façana principal i la neteja interior de l'antiga església.

L'Ajuntament ja està programant un segon paquet d'actuacions a l'edifici que s'executarien durant l'any 2022. Aquesta segona fase, com a part del projecte per convertir en el futur Sant Francesc en un equipament públic, inclouria la sortida d'emergència.

També les escomeses elèctriques, lavabos adaptats, les escales d'accés al cor, així com reparacions al campanar que s'ha vist afectat per tempestes elèctriques. D'aquesta manera, un cop assegurada l'estabilitat de l'edifici en la primera fase, el consistori avançarà progressivament en la rehabilitació de l'immoble i en la seva adequació com equipament.

Visita a les obres de rehabilitació de l'antiga església de Sant Francesc
Visita a les obres de rehabilitació de l'antiga església de Sant Francesc | Àngel

Transformació urbana de tot l'entorn

D'altra banda, la jornada ha continuat amb una mirada al futur de l'entorn on es troba ubicada l'antiga església. Així, arquitectes membres del  Centre de Recerca Urbana del Camp (CRUC) de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Reus de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han presentat les primeres conclusions de l'estudi de transformació urbanística de l'anomenada «Porta de Sant Francesc», entrada a Valls i al centre històric per aquesta zona de la ciutat.

L'estudi urbanístic fa una anàlisi exhaustiu de l'estat actual d'aquest àmbit. Té per objectiu establir els criteris que han de permetre renovar i revitalitzar tot l'entorn de la plaça de Sant Francesc i connectar-lo amb la trama urbana de la ciutat i amb els torrents. Aquesta zona de vora, de límit amb el torrent, presenta una alta complexitat urbana. És un dels principals accessos al centre històric i acumula equipaments bàsics com el Pius Hospital de Valls, la mateixa església de Sant Francesc o la traça de l'antiga muralla medieval.

A més, tot l'àmbit presenta una elevada densitat de  circulació de  vehicles. Tant pel fet que és una de les portes principals d'accés a Valls a través de la carretera de Barcelona com per la suma del propi trànsit intern de la ciutat i la ubicació de diferents aparcaments a la zona. A la vegada és un gran balcó a tot l'entorn verd i natural del torrent del Catllar.