El coronavirus ha paralitzat el país per complet, però el temps segueix corrent i ja gairebé arribem a l'estiu. Ara, una de les qüestions que més preocupa en alguns municipis és l'obertura de les piscines, i a l'espera de rebre indicacions des de la conselleria de Salut, els ajuntaments ja han fet públiques algunes propostes per poder obrir com limitar l'accés, fer franges horàries o tancar els vestuaris, per reduir així el risc de contagi.
Limitació de l'accés
Molta gent de Manresa es desplaça fins a la piscina municipal de Sant Joan de Vilatorrada (Bages), a causa de la seva proximitat amb la capital. Aquest any, però, l'alcalde es planteja limitar l'accés només a les persones del poble, per així reduir l'aforament i evitar aglomeracions. «És una de les mesures que estudiem, però encara estem a l'espera de saber quines seran les indicacions de Salut», explicava Jordi Solernou, l'alcalde.
La voluntat des de l'Ajuntament és obrir la piscina, ja que «compleix una funció social molt important». Per aquest motiu, molts alcaldes de diverses localitats plantegen també l'opció de fer descomptes a les persones més afectades econòmicament, sobretot en aquells pobles més petits.
Al poble d'Aguilar de Segarra (Bages), hi ha poc més de 250 habitants, però les persones dels pobles veïns també es desplacen fins a la localitat per gaudir de la piscina, la qual només té capacitat per a 110 persones. Pere Aliaguilla, l'alcalde, no descarta tampoc la limitació de l'accés a les persones de fora.
Un altre cas és el de Castellnou de Bages, on ja van reduir l'aforament fins a 300 persones i asseguren que si ara l'han de reduir més i fer front a les despeses, «els números seran molt pitjors», deia l'alcalde, Domènec Orrit.
Franges horàries
A Llanars (Ripollès), el municipi augmenta fins als 2.000 habitants a l'estiu, i ja es plantegen implantar un sistema de franges horàries per tal que hi hagi més rotació i limitar l'aforament. Cada any tenen entre 700 i 800 abonaments, i aquest estiu no veuen clar si podran mantenir aquest nombre d'entrades diàries. «Sempre tenim un racó a la faixa perquè aquí tenim sovint el problema del temps, que és molt variable i a vegades plou o fa fred», explica l'alcalde.
L'alcalde de Porqueres (Pla de l'Estany), Francesc Castañer, explica que la situació aquest any és «molt complicada», i que és molt difícil preveure la situació en els mesos de juliol i agost. Tenen previst acabar amb els abonaments, i apostar per una entrada per dia, per poder reduir els aforaments i, si cal, organitzar un torn de matí i tarda. «Hem de tenir clar que aquest estiu per poder-hi anar tots hi haurem d'anar menys dies i menys estona», assegurava.
Falta de socorristes
Els alcaldes han manifestat les dificultats per trobar socorristes cada estiu, i asseguren que aquest any encara no s'ha pogut fer cap gestió perquè les administracions no permeten contractar personal no relacionat amb la pandèmia.
Domènec Orrit, l'alcalde de Castellnou de Bages, manifesta que «a hores d'ara ja haurien d'estar a punt», i no descarta que finalment no es puguin obrir les piscines.