Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La 'nova normalitat' a les botigues de Reus i Tarragona

El pla del govern per conèixer els teus moviments durant el confinament

Utilitzen les dades de més de 13 milions de terminals mòbils anònims per a demanar informació

Ciutadans fent cua per pujar a un autobús durant la volta a la nova normalitat
Transports vol tenir una base de dades per saber com ens movem | Àngel Ullate

El  govern espanyol està decidit a evitar les aglomeracions i el contacte directe entre les persones en aquesta nova fase de la lluita contra el coronavirus, és a dir, en la desescalada o tornada a 'la nova normalitat'. Tant és així que el departament de Transports ha contractat un servei per controlar els moviments dels ciutadans-

Així ho reflecteix el Butlletí Oficial de l'Estat on consta la contractació el 30 de març, a través de la Secretaria de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, de serveis de consultoria i assistència tècnica per analitzar la mobilitat dels espanyols i la seva activitat diària per un preu de 132.000 euros a l'empresa Nommon Solutions.

El govern ha fet diversos estudis en l'estratègia de contenció de l'epidèmia per comprovar com es mouen els espanyols des que va començar el confinament el passat 14 de març. Així, el ministeri de Transports pretén tenir un mapatge de la mobilitat a nivell nacional per seguir l'evolució de l'epidèmia i poder prendre mesures.

Segons el BOE, es tracta de «disposar una caracterització de la mobilitat a nivell nacional, de comunitats autònomes, provincial i local, de manera que pugui donar suport a les tasques de seguiment de l'evolució de la malaltia, per avaluar l'efectivitat de les mesures derestricció de la mobilitat adoptades, així com donar suport a la presa de decisions durant el període de desescalada».

Falta de tests

Cada vegada és més evident la falta de test per tenir un control exhaust de la situació de l'epidèmia a Espanya. Per això part de la inversió de govern es destinaria a un sistema d'anàlisi de moviments dels ciutadans per recollir el màxim d'informació disponible per organitzar el transport i la mobilitat: intentant minimitzar el risc de nous contagis.

L'estudi encarregat per l'executiu compara la mobilitat diària amb la d'una setmana tipus equivalent prèvia a la crisi, la del 14 al 20 de febrer de 2020, utilitzant registres de telefonia mòbil anònims a través de més de 13 milions de línies mòbils proporcionades per un operador. La informació que rep Transports procedeix dels registres generats per trucades i enviament de missatges a través dels dispositius mòbils, a més d'altres esdeveniments com l'actualització de la ubicació al telèfon mòbil.

Es tracta d'una metodologia nova i experimental, segons el ministeri, que permetrà saber de manera òptima com ens movem pel territori. L'Institut Nacional d'Estadística ja elabora un estudi conegut com a DataCovid, que també utilitza com a base les dades proporcionades per operadors mòbils.

Els primers resultats  llancen informació important: més del 85% dels ciutadans no es va moure de la seva zona de residència durant el confinament, un percentatge que va augmentar fins a superar el 90% en les setmanes en què va estar en vigor el permís retribuït recuperable.