Mor per coronavirus l'expolicia Billy El Niño

La notícia s'ha sabut aquest dijous, 7 de maig

Billy El Niño, expolicia de l'època franquista.
Aquest dijous, 7 de maig, s'ha conegut la mort de Billy El Niño. | Europa Press

Aquest dijous, 7 de maig, ha mort l'expolicia Juan Antonio González Pacheco, més conegut com a 'Billy El Niño', a causa de la covid-19 a la Clínica San Francisco de Assís, a Madrid. Billy El Niño és un símbol de la repressió franquista contra l'oposició democràtica: va ser autor de pallisses, tortures i vexacions a diversos presos opositors del franquisme quan va estar destinat a la Brigada Políticosocial. Mai no va ser jutjat perquè, malgrat els testimonis que van acreditar les seves actuacions, els delictes dels quals se'l podria haver acusat havien prescrit.

Billy El Niño tenia des de l'època franquista diverses medalles amb les quals se li havia condecorat la tasca feta com a policia durant el franquisme. La concessió, feta a través d'una Llei Orgànica de 1964 i que incloïa, en el cas d'algunes medalles, una paga que encara rebia a dia d'avui; mai no va ser derogada per les dificultats legals d'actuar de forma retroactiva. Aquest dijous, doncs, pels volts de les set del matí, Juan Antonio González Pacheco, 'Billy El Niño', ha mort a l'edat de 73 anys.

 

Billy El Niño, un dels noms de les tortures durant la dictadura franquista

Juan Antonio González Pacheco va néixer el 1946 a Aldea del Cano, un municipi de la província de Càceres, a Extremadura. Va arribar al Cos Nacional de Policia durant el franquisme i, com hem dit, va ascendir fins als comandaments de la Brigada Políticosocial.

A la transició, va destacar en la lluita antiterrorista contra el GRAPO. En els darrers anys de la seva vida, ha estat perseguit per la Justícia argentina, però l'Audiència Nacional n'ha negat sempre l'extradició per la prescripció dels crims comesos. Malgrat successives denúncies per part d'algunes de les seves víctimes, Billy El Niño no va ser mai jutjat.


Comentaris

envia el comentari