Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge de bitllets de 20 i 50 euros amb un rètol de prestacions del SEPE

L'ajut mensual de 600€ que pots demanar si treballes, però no et dona per viure

L'Ingrés Mínim Vital és una ajuda que es va crear fa uns anys per a aquelles persones en situació de vulnerabilitat econòmica

Tots sabem que la Seguretat Social destina diverses ajudes a la població amb problemes d'ingressos i risc d'exclusió social. Fins i tot parlem d'unes ajudes que van dirigides a aquelles persones que estan treballant, però que no els donen el sou per viure, com ara l'Ingrés Mínim Vital.

Ens referim a una prestació no contributiva per a treballadors, o no, que no arriben a un mínim de rendes i que compleixen diversos requisits per obtenir-la. Per accedir a l'IMV, no cal passar un nivell de renda determinat, segons la unitat de convivència.

Des de la Seguretat Social deixen clar que "la mitjana mensual d'ingressos i rendes anuals computables de l'exercici anterior ha de ser inferior almenys en 10 euros a la quantia mensual garantida per l'Ingrés Mínim Vital que correspongui segons la modalitat i el nombre de membres de la unitat de convivència".

Recordem que aquest 2024 ha començat després que el Govern revaloritzés les pensions i augmentés les quanties de l'Ingrés Mínim Vital, un 6,9%. Per exemple, ara una persona que viu sola rebrà 604 euros mensuals si no treballa i no té més fonts d'ingressos.

Ingrés Mínim Vital (IMV). Unitat no monoparental

Ingrés per unitat de convivència al mes 2023Pujada del 6,9%Ingrés el 2024
Un adult: 565,37 €39,01 €604,38 €
Un adult i un menor: 734,99 €50,65 €785,64 €
Un adult i dos menors: 904,60 €62,42 €967,02 €
Un adult i tres menors: 1.074,21 €74,12 €1.148,33 €
Un adult i més de tres menors: 1.243,83 €85,82 €1.328,82 €
Dos adults: 734,99 €50,65 €785,64 €
Dos adults i un menor: 904,60 €62,42 €967,02 €
Dos adults i dos menors: 1.074,21 €74,12 €1.148,33 €

L'ajut del Govern que la majoria desconeix: l'Ingrés Mínim Vital

L'import seria menor, en cas que el sol·licitant disposés d'altres rendes, com ara el lloguer d'un pis o feina a temps parcial. L'import que cobraria seria la diferència entre aquest guany extra de rendes i la quantitat que hauria de cobrar d'Ingrés Mínim Vital segons la seva situació.

Aquest ajut el cobren, segons l'Institut d'Estudis Fiscals, un 5% de les persones sense llar amb escassos recursos econòmics i que podrien rebre'l.

El gran problema d'aquestes ajudes és que no està sent ben difosa i hi ha persones que no tenen clar que puguin demanar-la estant treballant, quan sí que podrien. Molts experts en Economia han criticat el Govern, exposant que s'ha de reformar en diversos aspectes, com denuncia el professor universitari Daniel Fuentes.

Amb tot, la Seguretat Social ha informat d'aquesta ajuda a disposició de la gent amb més problemes. Un ajut com és l'IMV que és molt senzill de sol·licitar. Hisenda haurà de creuar les dades per confirmar que no se superen els límits de renda i de patrimoni a la darrera Declaració de la Renda del sol·licitant.

Així pots sol·licitar l'Ingrés Mínim Vital a la Seguretat Social

Els requisits per accedir a l'Ingrés Mínim Vital són els següents:

  • Tenir entre 23 i 65 anys. És cert que entre els 18 i els 23 anys podrien sol·licitar-la aquelles persones que tinguin menors d'edat a càrrec seu.
  • A més, cal tenir residència legal al nostre país, almenys durant un any. Si bé n'hi ha una excepció, que són els menors que han estat incorporats a una unitat de convivència o si són víctimes de violència domèstica o explotació sexual.
  • Acreditar la vulnerabilitat econòmica

Per sol·licitar-la, hem d'entrar a la Seu Electrònica de la Seguretat Social. Un cop allà, a través del certificat digital, sistema 'Clau' permanent, o fins i tot sense certificat, es podrà sol·licitar aquest ajut. I ho pots fer tant a nivell online, com de forma presencial amb cita prèvia.