Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i el president espanyol Pedro Sánchez

El govern espanyol declara l'estat d'alarma a Madrid

La notícia ha estat comunicada aquest mateix matí pel president espanyol a Ayuso, just després del consell de ministres.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i el president espanyol Pedro Sánchez
Pedro Sánchez ha convocat un Consell de Ministres divendres per decretar l'estat d'alarma a Madrid | cedida

Ja és oficial. La deriva de Madrid i Ayuso acaba amb un estat d'alarma imposat per Pedro Sánchez. Després que el TSJM tombés ahir el confinament de la capital i anul·lés de facto les restriccions a la mobilitat, avui el govern espanyol ha agafat el testimoni de la polèmica per acabar amb la decisió més dràstica de totes: el confinament de Madrid

La notícia ha estat comunicada aquest mateix matí pel president espanyol a Ayuso, just després del consell de ministres. El president espanyol, Pedro Sánchez, ha mantingut una conversa amb la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, per transmetre-li que el Consell de Ministres aprovarà l'estat d'alarma a Madrid perquè «cal protegir la salut pública», segons fonts de La Moncloa. Els dos han acordat que els respectius equips parlaran en els pròxims 15 dies per parlar dels escenaris.

L'estat d'alarma apareixerà publicat a la versió electrònica al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) en les pròximes hores i tindrà vigència des d'aquell moment. La durada de l'estat d'alarma serà de 15 dies i les mesures que imposa són les mateixes que estaven en vigor fins aquest dijous.

El confinament serà a la capital i 9 municipis de la Comunitat

Això és, entre altres, un confinament perimetral de Madrid i 9 municipis. L'executiu espanyol tira pel dret després d'hores de tensió des del moment que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) va rebutjar aquest dijous el pla aprovat pel Consell Interterritorial de Salut i va deixar sense efecte les normes imposades a les portes del pont del Pilar que comença aquest mateix divendres.

El mateix dijous, des d'Algèria, el president espanyol, Pedro Sánchez, va traslladar a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que disposava de tres possibilitats: Que com a autoritat competent en matèria sanitària dictés una ordre per tancar Madrid; que demanés la declaració de l'estat d'alarma perquè sigui el govern espanyol al costat de la Comunitat qui el declari i ratifiqui les mesures en qüestió, o que fos el govern d'Espanya qui declarés l'estat d'alarma sense la sol·licitud prèvia.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, però, ha mantingut un pla que no contempla el confinament perimetral de Madrid. El conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, ha anunciat en roda de premsa que la proposta de la Comnuitat passava per confinar 51 zones sanitàries, però no el tancament de Madrid.

L'estat d'alarma tornarà a estar vigent a Madrid tres mesos i mig després que decaigués aquest mecanisme. Del 14 de març al 21 de juny l'estat d'alarma va estar vigent arreu de l'Estat però encara no s'havia aplicat únicament a una part de l'Estat espanyol. La Constitució permet que l'estat d'alarma se circumscrigui només a una part del territori i per als primers quinze dies no cal l'autorització del Congrés dels Diputats. Sí caldria l'aval de la cambra baixa si l'executiu el vol prorrogar.

A finals d'agost, Sánchez va oferir a les CCAA la possibilitat que apliquessin l'estat d'alarma per territoris amb el president autonòmic com a comandament únic. Cap autonomia ho ha sol·licitat. Sánchez va justificar traspassar-los la responsabilitat perquè l'escenari actual de gestió de la pandèmia, amb el pas a la 'nova normalitat', implica que siguin les CCAA les que estan a càrrec de la gestió de la pandèmia.