Aquest dimecres, la consellera de Salut, Alba Vergés, va protagonitzar una picabaralla amb el diputat de Ciutadans, Jorge Soler, durant la compareixença davant la Diputació Permanent del Parlament. «No acostumo a entrar en atacs personals, però se m'han inflat els ovaris ja de moltes vegades», va etzibar Vergés. Doncs bé, aquesta no va ser l'única frase destacada de la tarda per part de la consellera.
Vergés va assegurar que veu al ministre de Sanitat del govern espanyol i candidat a les eleccions del PSC, Salvador Illa, «despistat» per la proximitat de les eleccions catalanes i va criticar l'executiu central per actuar «sempre tard» tot i les reclamacions del Govern. D'altra banda, assegura que Illa exerceix més com candidat socialista a la presidència de la Generalitat que com titular de Sanitat. «Pensar més en unes eleccions que en una pandèmia és un greu error», va sentenciar.
Vergés creu que avançar el toc de queda no tindria un impacte excepcional
Pel que fa a l'avançament del toc de queda, Vergés va recordar que l'àmbit d'interacció social ja està «molt reduït d'horari» i va posar com a exemple els horaris de la restauració. «Creiem que tampoc seria avui una mesura excepcional», va afirmar. Tot i que no va descartar un enduriment de mesures si cal, com un confinament domiciliari, però permetent passejar o l'esport, va reiterar que de moment s'ha considerat «oportú» prorrogar les restriccions vigents i no ampliar-les.
Segons la consellera, i encara sobre un enduriment de restriccions, no permetre «res» fixant-se només en la covid és un punt «molt prohibitiu» i per això «ha de ser sempre extrem i no ser mai la primera opció damunt la taula». A més, va recordar que el benefici d'un enduriment de mesures també genera «dubtes» sobre la salut de la població, ja que «la fatiga pandèmica és una realitat claríssima».
Sobre les dades actuals, Vergés va assegurar que el risc de rebrot és «altíssim» a Catalunya i va advertir que l'afectació assistencial serà superior a la segona onada. Per això, va justificar les mesures preses i va criticar durament que el govern espanyol no acompanyi econòmicament als sectors afectats ni tampoc faciliti eines per al control de l'epidèmia.
Vergés va comparèixer, entre altres motius, per informar sobre el contracte subscrit el maig del 2020 amb l'empresa Ferroser Servicios Auxiliares (filial de Ferrovial) per al seguiment dels contactes de casos de Covid-19 i sobre les prioritats sanitàries per a l'inici d'any. La consellera va justificar el contracte amb Ferroser en el seu moment perquè el rastreig era una eina «ràpida» que calia desplegar coincidint amb el desconfinament domiciliari.
Ara, va explicar, la novetat és l'entrada en vigor del nou programa de salut pública, mitjançant el qual el seguiment deixa d'estar en mans de Ferroser i passa a estar dirigit directament per l'Agència de Salut Pública de Catalunya. Segons va dir Vergés, ja hi ha contractats uns 500 professionals i en total ja hi ha més de 3.500 persones dedicades al sistema de rastreig a Catalunya. El nou programa incorpora noves funcionalitats, la territorialització dels rastrejadors i també un nou dispositiu informàtic que suposa «un únic visor per a tots els actors implicats en el traçat».