Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Albert Fortuny és un dels participants de la manifestació d'Unió de Pagesos

Albert Fortuny: «Aquí tenim una avellana de qualitat i volem un preu digne d’allò què cultivem»

Unió de Pagesos surt al carrer per protestar per les cotitzacions d'avellana de la Llotja de Reus

Des de Reus han sortit al voltant d'uns 20 tractors i d'altres s'hi aniran afegint durant el recorregut

Des de Reus han sortit al voltant d'uns 20 tractors i d'altres s'hi aniran afegint durant el recorregut | Adrià Morte

 

«No és normal que la Llotja de Reus faci el que fa amb el preu de l’avellana. Anem per sota de la mitjana europea. Aquí tenim una avellana de qualitat i volem un preu digne d’allò què cultivem», explica Albert Fortuny. Aquest jove pagès de Vilallonga del camp té una plantació d’unes 10 hectàrees d’oliveres, avellaners i garrofers i ha participat en la manifestació d’aquest matí d’Unió de Pagesos. El sindicat ha convocat unatractorada per protestar per les cotitzacions d’avellana  de la Llotja de Reus. Unes cotitzacions que consideren «inexplicablement baixes» i «per sota del preu de cost».

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

La manifestació ha tingut com a punt de partida la seu d’Unió de Pagesos a Reus, a l’avinguda de Països Catalans, i cap a les 9.45 hores del matí prop d’una  vintena de tractors han posat direcció a Riudoms i Morell per acabar a La Selva del Camp. Durant el recorregut, la resta de pagesos s'han anat afegint amb el seu tractor i s’han concentrat davant de les diverses empreses comercialitzadores de fruita seca.

«Enguany sembla que hi pot haver una collita normal, si el preu te’l rebenten ja són dos anys seguits nefastos per l’avellana», ha comentat indignat Albert Fortuny. Per una altra banda, ha indicat que la diferència de preu provoca pèrdues molt importants i que el sector ha de protestar per reclamar el que li pertoca. Ell és un dels joves agricultors presents a la protesta, segons Fortuny el futur de la pagesia «és complicat perquè no és un sector fàcil». Tot i això, assenyala que «no només som dos o tres joves, sinó molts més» i manifesta que «falta més esperança i tenir ganes».

Albert Fortuny és un dels participants de la manifestació d'Unió de Pagesos
Albert Fortuny és un dels participants de la manifestació d'Unió de Pagesos | Adrià Morte

Pel que fa a l’administració, reclama que actuï davant la situació actual que viu la pagesia amb la Llotja de Reus i explica que «el sector no vol viure d’ajudes, sinó del preu que ens donen per l’avellana». Josep Andreu Grasset és un dels altres pagesos que han participat en la manifestació. De fet, ha estat un dels primers a arribar amb el seu tractor. És de Vila-seca i explica que té al voltant de 24 hectàrees repartides entre el seu municipi, Salou i Cambrils. 

«Defensar un preu just és defensar el nostre territori», aquest és un dels lemes de la tractorada d’Unió de Pagesos i una de les frases que fa servir Grasset per expressar la situació que viu el sector. «La pagesia no es queixa i surt al carrer per emprenyar la ciutadania, surt perquè a final de mes no arriba». En el seu cas, explica que la diferència de preus de la Llotja de Reus amb les cotitzacions de les altres llotges o amb les d’Itàlia o Turquia pot representar unes pèrdues de 12.000 a 16.000 euros. Per aquest motiu es pregunta: «Quan un pagès es jubila té una pensió de 650 euros. Com ho fem per viure?».

«Si el govern català vol que pleguem que no es posin neguitosos que de pagesos no en quedaran gairebé. No veig cap futur a la pagesia. Si algú em diu que s’hi vol dedicar li dic que no ho faci, que es busqui feina», manifesta Grasset.

Josep Andreu Grasset té al voltant d'unes 24 hectàrees a Vila-seca, Salou i Cambrils
Josep Andreu Grasset té al voltant d'unes 24 hectàrees a Vila-seca, Salou i Cambrils | Adrià Morte

Rafel Español: «Nosaltres també tenim dret a guanyar-nos la vida»

El responsable nacional de la Fruita Seca d’Unió de Pagesos, Rafel Español, ha explicat que «el sectorha arribat en una situació que ja no es pot aguantar» i ha assegurat que la Generalitat de Catalunya «està condemnant als joves i al sector a plegar». Per una altra banda, Español ha indicat que el sindicat «està disposat a qualsevol moment a parlar amb la Generalitat i amb la Llotja de Reus» i que si les empreses que fixen els preus es guanyen la vida «els pagesos tenen dret a guanyar-se-la».

Precisament, la Llotja de Reus  va emetre en un comunicat que «el preu que fixa la Llotja és orientatiu i és el resultat d’un consens entre els operadors del sector que hi prenen part» assenyalant que «el procediment es basa en l’aportació d’un ampli espectre d’informadors convidats entre els principals actors del sector».

Imatge d'un dels tractors estacionat a la rotonda de la plaça de les Baldufes de Reus
Imatge d'un dels tractors estacionat a la rotonda de la plaça de les Baldufes de Reus | Adrià Morte

 

La Llotja va recordar «els reiterats esforços per donar resposta a les demandes del sindicat, al que en diverses ocasions se li ha ofert la possibilitat de ser present a la taula de preus». Segons el responsable d’organització d’Unió de Pagesos, Josep Carles Vicente: «Quan es va compondre la taula amb la Llotja de Reus el sindicat va posar quines eren les nostres regles de joc per ser-hi però el sector empresarial les va manipular i només va aprovar les seves». Per aquest motiu ha indicat que «els pagesos no estem disposats a jugar al seu joc».

El sindicat manifesta que s’ha decantat per tenir la garantia de l’Observatori de Preus, regulat per llei, i es pregunta «perquè hi ha diferències amb la resta de mercats». A més, demana més transparència a les institucions. «Quin sentit té donar ajudes per tenir liquiditat si aquestes no arriben? Fa un any que esperem», ha conclòs Josep Carles Vicente.