Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Contenidors diversos al municipi d'Albinyana.

Albinyana s'estanca amb el reciclatge i es planteja la recollida porta a porta

Les xifres de reciclatge no milloren el 2018, i es mantenen al voltant del 22%

Contenidors diversos al municipi d'Albinyana.
Contenidors diversos al municipi d'Albinyana. | Ajuntament d'Albinyana

 

El municipi d'Albinyana no aconsegueix millorar les xifres del reciclatge i les dades del passat 2018 indiquen un estancament en aquest àmbit. Segons ha informat l'Ajuntament, durant tot l'any passat, la mitjana del reciclatge va ser del 22,05%, una xifra que inclús suposa un lleuger descens respecte al 22,27% del 2017. El municipi se situa molt lluny de la mitjana catalana, que és del 40%, i també està per sota del 28% de mitjana del Baix Penedès, que ja és una de les comarques que menys recicla de Catalunya.

Des del consistori admeten que les dades no són bones, i que les xifres del 2018 són «un petit pas enrere que espatlla la línia de millora dels darrers anys». Des del 2015, el municipi havia anat augmentat les xifres de reciclatge, que van passar del 15% al 22%. L'últim any, la tendència s'ha estancat, en bona part a causa de la fracció orgànica i el vidre, que han baixat, mentre que el reciclatge d'envasos i paper i cartó ha millorat. 

Plantejar la recollida porta a porta a diferents nuclis

La Unió Europea preveu que els municipis arribin al 50% del reciclatge el 2020, una xifra de la qual Albinyana està molt lluny ara mateix. Per això, des del govern municipal apunten que és «urgent» que hi hagi «una millora del sistema» per assolir aquests objectius. L'alcalde, Quim Nin, es reunirà abans d'acabar aquest febrer amb el director de l'Agència Catalana de Residus (ACR), Josep Maria Tost, per estudiar la implantació de la recollida porta a porta en diferents nuclis del municipi. Municipis com Llorenç també estudien aquesta opció.

Igualment, també es volen analitzar aquells casos on s'ha canviat el sistema de pagament indiscriminat de la taxa d'escombraries per un sistema de pagament per generació de residus, on aquells habitants que més residus generen, paguen més. Per Nin, en municipis com el d'Albinyana, en el qual «paguen el mateix import els ciutadans que reciclen que aquells que no ho fan», la situació «esdevé injusta». Per això el municipi podria optar per aplicar el pagament per generació.

 

Es produeixen més residus aquest mes de gener

L'Ajuntament d'Albinyana també ha donat a conèixer les xifres de recollida de residus d'aquest passat mes de gener del 2019, que s'han apropat als 100.000 quilos, pels 67.700 que hi va haver el mateix mes de l'any passat. Un 70% d'aquests residus han anat a parar al rebuig. Per Quim Nin, aquesta situació «no és òptima ni desitjable», ja que «es fa necessari produir menys residus i, dels que es generin, cal augmentar-ne la part que va a les illes de reciclatge».

Per millorar la sensibilització dels comerços i establiments de restauració del municipi, aquests primers mesos del 2019 s'ha fet una campanya per informar de la necessitat de reciclar. Així, es visitaran tots els comerços i grans productors i es facilitaran «els contenidors necessaris perquè s'acostumin a separar els residus per fraccions des del mateix establiment», segons l'Ajuntament.