Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Xavier Garcia Albiol i Ramon Riera, en una imatge d'arxiu

Albiol té els dies comptats com a alcalde de Badalona: la moció de censura va endavant

El socialista Rubén Guijarro serà el nou batlle amb el suport dels cinc partits de l'oposició

L'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, té els dies comptats al càrrec. Després que els Papers de Pandora vinculessin Albiol amb una societat de Belize, un paradís fiscal d'Amèrica Central, els cinc partits de l'oposició a l'Ajuntament de Badalona han acordat —en un temps rècord de 24 hores— una moció de censura per defenestrar l'actual batlle i escollir com a relleu el socialista Rubén Guijarro.

Aquest dijous, els 16 regidors dels cinc partits de l'oposició —PSC, Guanyem, ERC, Badalona en Comú i Junts— signaran la moció de censura davant la secretària municipal i divendres es preveu que la documentació es presenti per registre a l'Ajuntament. Una vegada fets aquests tràmits, el ple d'investidura del nou alcalde es convocaria després d'un període de deu dies hàbils, el dilluns 8 de novembre.

Segons l'acord al qual han arribat els partits, el nou alcalde serà el socialista Rubén Guijarro, cap de files del grup majoritari a l'oposició.

Guanyem Badalona descarta la seva presència al govern municipal

Pel que fa a la configuració del futur govern, PSC, ERC, Badalona en Comú i Junts continuen negociant els detalls. En aquest sentit, Guanyem Badalona s'ha desvinculat d'aquestes negociacions i ha anunciat que no formarà part de l'executiu municipal. Tot i això, els de Dolors Sabaté han manifestat el seu compromís de donar suport des de fora el nou govern de Rubén Guijarro.

Així mateix, la resta de grups signants de la moció de censura contra el popular Xavier Garcia Albiol s'han compromès a donar suport a la investidura de Guijarro i a la governabilitat del nou executiu encara que quedin fora del mateix.

La presència d'Albiol als Papers de Pandora

Segons les informacions dels Papers de Pandora, una investigació periodística internacional, Garcia Albiol va rebre l'any 2005 un poder general d'una societat de Belize que havia estat tramitada a través d'una gestora andorrana, vinculada al banc Andbank. També va rebre un poder en aquesta empresa el també regidor del PP a Badalona Ramon Riera.

Aquesta empresa va estar activa fins a l'any 2015 i tant Albiol com Riera van ostentar càrrecs polítics i de partit durant aquests anys. En aquest sentit, Garcia Albiol va ser secretari de política municipal del PPC i alcalde de Badalona entre el 2011 i el 2015.

Sobre la qüestió, Albiol va assegurar que no hi ha cap connexió entre aquest apoderament i la seva activitat política. «Responia exclusivament a la voluntat de fer projectes empresarials, però no es van dur a terme i mai van generar cap mena d'ingrés o increment patrimonial», va dir.