Ivan González, president de l'AECOC

L'avís que pot afectar la butxaca dels ciutadans: «La intenció és no fer-ho, però...»

El president de l'AECOC reclama una unitat de mercat i una fiscalitat competitiva per liderar la recuperació econòmica

El president de l'Associació d'Empreses de Fabricants i Distribuïdors, Ignacio González, ha alertat aquest dimecres d'una possible inflació dels preus de l'alimentació a causa de l'encariment de les matèries primeres. González remarca que aquesta no és la intenció, però la pressió és cada vegada més forta.

Companyies com la de Frit Ravich han reconegut que la principal «preocupació» és l'augment  dels preus de les matèries primeres i els problemes amb el transport i l'energia. Tot i això, la companyia està analitzant la situació i veient com repercutir els costos en la cadena de valor.

El president de l'AECOC, no ha descartat increments generalitzats en els preus dels productes finalistes: «Les empreses absorbiran tot el que puguin, però estem condemnats a tenir inflació», ha destacat. Tanmateix, González ha descartat de moment un desabastiment en la cadena del gran consum i una aturada en la producció.

Per fer front a aquesta «tempesta perfecta», el president de la patronal del gran consum proposa traslladar l'estalvi disponible al consum. Això es vol fer demanant a les administracions que generin confiança als consumidors. 

González destaca la importància de guanyar productivitat. Per fer-ho, reclama una unitat de mercat i una fiscalitat competitiva per liderar la recuperació econòmica. A més, reclama al govern espanyol que «escolti» al sector i fomenti la col·laboració públic-privada.

Així mateix, el president de l'AECOC demana que la fiscalitat «no atempti contra la competitivitat de les empreses», que no intenti canviar els hàbits de consum a través de la via impositiva, i que «respecti» la llibertat d'elecció del consumidor. 

Ha aprofitat també per demanar seguretat jurídica i institucional, una regulació «competitiva» sense duplicitats en la legislació i reformes «reflexionades i dialogades».

Malgrat aquesta pressió en contra del sector, González s'ha mostrat optimista assenyalant que els mesos d'agost i setembre han estat bons per a l'hostaleria, i que el mes d'octubre està tenint bons resultats.

La consellera delegada de Frit Ravich, Judith Vlader, també ha donat esperança per l'any 2022, reclamant a l'administració ajuda i suport: «necessitem que l'administració estigui al nostre costat i afavoreixi la recuperació», ha manifestat la consellera de la companyia.Tot i això, ha reconegut que alguns sectors no es recuperaran totalment fins al 2023.