Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Bombers de les Canàries advertint els veïns del perill del volcà

El volcà recupera l'explosivitat en una data assenyalada: «un mur de foc imparable»

Es compleix un mes des que va començar l'erupció del volcà del Cumbre Vieja a l'illa de La Palma

El volcà de la Palma continua sorprenent a tothom i atemorint els palmeros per la seva virulència. Un mes després de l'inici de l'erupció, el volcà de Cumbre Vieja disminuïa la seva activitat la tarda d'aquest dilluns. Però tan sols va ser una etapa més de l'activitat eruptiva del volcà, perquè entrada la nit, les boques recuperaven l'explosivitat habitual.

L'Institut Vulcanològic de les Canàries, l'Involcan, publicava fa unes hores diverses imatges de les colades de lava baixant a gran velocitat per la zona de Tacande. Aquest procés fa visible els episodis d'augment i disminució de l'activitat estromboliana, així com els polsos amb activitat freatomagmàtica.

En aquest sentit, la colada de lava de la zona nord es troba a uns trenta metres d'un penya-segat, al qual s'espera que arribi aviat. Un expert del mateix Involcan assegurava que es tracta d'«un mur de foc imparable», que avança a més d'una desena de metres per hora i a temperatures de més de 1.200 graus. Té més de quatre metres d'altura i més de 200 d'ample.

Un mes de l'inici de l'erupció del volcà de la Palma

Ja s'ha complert un mes des de l'inici de l'erupció del volcà de Cumbre Vieja a l'illa de la Palma. Hores d'ara, l'afectació per les colades de lava ha cobert 763 hectàrees i ha malmès 1956 edificacions destruïdes. Aquestes són les dades de l'últim informe del Departament de Seguretat Nacional (DSN), emès a primera hora d'aquest dimarts.

Colada de lava desbordant-se del con principal del volcà del Cumbre Vieja
Es compleix un mes de l'inici de l'erupció del volcà de la Palma | GTRES

En aquest sentit, Seguretat Nacional ha manifestat que l'erupció avança i el flux principal de les colades de lava discorre per la zona nord. Actualment, la lava està baixant per la zona nord de les colades anteriors, amb trajectòries cap a l'oest i el nord-oest.

[Tweet]1450193133753536516[/ tweet]

La colada que podria arribar de nou a la mar, localitzada a sud-oest de la muntanya de la Llacuna, se situa a uns 160 metres de la costa. Tot i això, en aquestes últimes hores ha baixat el ritme fins a només dos metres per hora.

El trànsit aeri a l'aeroport de La Palma roman operatiu, però amb retards en els vols entre les diferents illes canàries. Tot això és provocat pels núvols de cendra volcànica, que aixequen una columna de quatre quilòmetres d'altura. Alhora, l'aeroport de Tenerife opera sense problema, tot i que ahir hi va haver de fer cancel·lacions i desviaments de vols.

Baixa lleugerament l'activitat sísmica del volcà

L'activitat sísmica a La Palma ha baixat lleugerament des de la nit passada. S'han verificat fins a catorze moviments registrats en les primeres hores d'aquest dimarts, segons apunta l'Institut Geogràfic Nacional. El sisme de major intensitat, de 3,9, ha estat localitzat a Fuencaliente de la Palma, a 37 quilòmetres de profunditat.

Lava desbordant-se després del col·lapse del con principal del volcà
Lava desbordant-se després del col·lapse del con principal del volcà | GTRES

D'altra banda, tant aquest dilluns com dissabte passat es va registrar a Mazo un terratrèmol de 4,6. Aquest ha estat el moviment de major magnitud des de l'erupció del volcà.

«La ciència salva vides i protegeix a les persones»

La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, ha afirmat que «la ciència salva vides i protegeix a les persones». Morant ha declarat a 'EFE' que els científics han tornat a demostrar «que són un pilar bàsic de la societat». També ha ressaltat la importància de defensar el sistema públic de ciència.

«Algun dia la ciutadania també sortirà als seus balcons a aplaudir els nostres científics i científiques. I és que en els propers pressupostos seran reconeguts com a prioritaris a l'efecte d'ocupació pública, així com el personal sanitari i el docent», ha assegurat Morant.

Morant ha destacat la feina dels científics durant molts anys, mentre el volcà estava adormit. Gràcies a això, s'ha pogut preveure l'inici i l'evolució de l'erupció volcànica, que és vital per al seguiment de la situació. A més, segons Morant, això servirà per preveure millor els treballs de reconstrucció d'aquesta zona de la Palma quan finalitzi l'erupció.