Primer pla d'una mà traient bitllets de 50 euros d'un caixer automàtic

Apugen els impostos a Espanya: més de 15.000 milions d'euros

L'IRPF aportarà 100.000 milions i l'IVA arribarà als 75.000 milions, dins el projecte dels 'Pressupostos 2022' presentat pel Govern

Els espanyols tornaran a patir una pujada dels impostos l'any vinent. Els ingressos per recaptació d'impostos pujaran fins als 17.000 milions i superaran els 232.000 milions. L'increment, així, serà del 8%, encara que aquestes són, segons la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, unes estimacions «prudents».

L'exportaveu del Govern va oferir al Congrés dimecres passat, 13 d'octubre, el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) del 2022. En la presentació del text, va justificar que la pujada és culpa, en gran part, de «l'augment de les rendes de les famílies, l'augment en la creació d'ocupació i l'augment dels salaris», a més del millor estat del consum.

La major part de la recaptació provindrà de l'IRPF, que sobrepassarà per primera vegada en la història els 100.000 milions d'euros. A més, l'IVA arribarà als 75.000 milions. Amb aquesta bestreta, queda clar que les rendes mitjanes i els treballadors seran els grans perjudicats.

Montero: «Com millor li va a classe mitjana, millor li va al país»

Preguntada per aquest fet, María Jesús Montero ha explicat que «les rendes s'estan comportant sensiblement millor». En aquest sentit, «és un efecte positiu i no suposa més càrrega fiscal. Vol dir que rendes mitjanes i treballadores estan en millor situació. Com millor li va a classe mitjana i als treballadors, millor li va al país, a l'economia, al consum», sentenciava.

Amb l'augment, l'impost de societats, una altra de les novetats en matèria fiscal, es quedarà en menys de 25.000 milions, malgrat la pujada de l'11,8% que Hisenda preveu. A més, hi haurà un tipus mínim del 15% per a les empreses amb una facturació superior als 20 milions d'euros. 

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero.
María Jesús Montero ha presentat al Congrés el projecte dels Pressupostos Generals de l'Estat | GTRES

L'efecte recaptatori de la mesura no assolirà els 400 milions d'euros. Pot ser que el 2022 es quedi per sota de 50 milions, segons, ja que l'impacte en termes recaptatoris serà més notori per a l'any 2023.

El Govern prepara ja la seva gran reforma fiscal

Un altre dels bastions de la reforma fiscal és l'aportació als plans de pensions. El límit passarà de 2.000 euros a 1.500, i en el cas dels plans d'empresa, la xifra més alta passarà dels 8.000 euros als 8.500. «L'efecte recaptatori conjunt de les mesures serà de 77 milions», tal com va anunciar Montero.

Mentre el Govern prepara la seva gran reforma fiscal, encara s'espera la revisió que en faran els experts escollits per Montero el febrer de 2022. D'aquí sortiran les mesures amb què el Govern vol augmentar més la recaptació per impostos als espanyols.

La ministra d'Hisenda ha argumentat, en aquest sentit, que la pujada dels ingressos pels impostos permetrà «elevar la despesa» i serà vital per reduir el dèficit i el deute. Gràcies a això, «d'aquí a dos anys, el dèficit es reduirà a menys de la meitat», segons Montero. Per a l'any vinent, s'espera una xifra del 5% davant l'11 de l'any passat.

Per al 2024, s'estima una taxa de referència del 3,2%, nivell molt proper al llindar exigit pel Pacte d'Estabilitat europeu. Així ho va explicar Montero, que va defensar que els Pressupostos estan «basats en la contenció fiscal».