L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, s'ha mostrat «perplex» per la decisió d'un jutjat de no ratificar l'enduriment del confinament i ha exigit «claredat». En declaracions a Catalunya Ràdio, ha demanat al Govern, el govern espanyol, «i a qui sigui més que s'hagi d'implicar», que arribin a una «conclusió clara» i ha mostrat la seva preocupació per la «inseguretat jurídica».
«Difícilment podem transmetre als ciutadans indicacions precises i objectives», ha lamentat. L'alcalde ha reivindicat que «amb la salut no s'hi hauria de jugar» i ha dit que «no és moment de fer política de partit sinó de prendre decisions d'alçada». «Oscil·lo entre la perplexitat i la indignació, perquè estem afegint incertesa als ciutadans», ha manifestat.
Pueyo s'ha mostrat segur que el Govern va prendre les mesures per salvaguardar la salut, tot i que ha afegit que no li acabaven d'agradar aquest diumenge i no li agraden avui. «Però eren per això», ha reivindicat. Per això, ha afirmat que és «incapaç de veure en què beneficia la decisió de la jutgessa a la salut de la ciutadania».
L'alcalde s'ha mostrat a l'espera de què es decideixi al Govern i a la reunió del PROCICAT que ha de tenir lloc aquest matí. «Demano a qui pugui aclarir-ho, que ho aclareixi aviat», ha insistit.
Els alcaldes asseguren que ha fallat el rastreig
De la seva banda, l'alcaldessa d'Aitona, Rosa Pujol, ha assegurat que «no s'ha fet el rastreig a les persones que han tingut Covid-19» i ha denunciat que els ajuntaments no disposen de la informació necessària per abordar la situació. «És vergonyós que no tinguem les dades de salut de cada dia, que no sapiguem quants covids positius hi ha», ha manifestat.
L'alcaldessa ha demanat al Govern «que actuï amb la màxima responsabilitat». «Estem molt indignats, molt decebuts, no se'ns ha escoltat i amb aquesta incertesa no podem viure», ha declarat.
De la mateixa manera, l'alcalde d'Alcarràs, Manel Ezquerra, ha criticat que no s'hagi escoltat els municipis que són els que coneixen millor la situació que es viu, així com que no formin part del PROCICAT. Ha defensat que si això hagués estat així s'hauria pogut arribar a «millors confinaments, més quirúrgics o mesures més específiques». Ha afegit que la decisió de la jutgessa «deixa fora de lloc a tothom» i ha considerat que s'està fent «una mica» el ridícul.
Com Pujol, Ezquerra ha assegurat que la vigilància epidemiològica «ha fallat estrepitosament» i ha posat en valor que l'atenció primària està fent el que poc, però «sense recursos». «No pot ser que sapiguem que hi ha molts casos i no es faci el control telefònic ni visites que haurien d'estar programades a habitatges on hi ha casos. És lamentable que s'hagi fallat», ha valorat.
Experts asseguren que la contenció al Segrià no ha estat efectiva
El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha constatat aquest diumenge que el confinament al Segrià és «més però encara selectiu», alhora que ha subratllat que hi ha un alt nombre de positius, transmissió comunitària i un sistema sanitari «al límit».
«La contenció no ha estat efectiva», ha afegit Trilla, que ha mostrat tot el seu suport als ciutadans i als professionals sanitaris. «Cal treballar tots junts per controlar el virus», ha conclòs.