Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una investigadora manipula mostres de coronavirus en un projecte d'investigació a l'Hospital Universitari de La Paz, a Madrid

Una altra capital espanyola avisa: «Estem a punt del confinament»

És una de les ciutats de més de 100.000 habitants amb una incidència més alta del coronavirus

Una investigadora manipula mostres de coronavirus en un projecte d'investigació a l'Hospital Universitari de La Paz, a Madrid
Una altra capital espanyola avisa: «Estem a punt del confinament» | Europa Press

La segona onada del coronavirus està actualment en el seu punt més àlgid, gairebé igualat amb el cim més alt de la primera onada, tot i que la situació és ben diferent de la del mes de març i l'abril, quan només es detectaven els casos més greus de la malaltia, un cop els malalts arribaven a l'hospital. Malgrat aquest factor, algunes zones d'Espanya comencen a tenir una afectació massa gran que també s'està traslladant als seus sistemes de salut, i els governs autonòmics —i també el govern central— ja estan prenent mesures cada cop més restrictives per mirar de pal·liar la situació.

Aquest últim és el cas d'Ourense, una de les quatre capitals gallegues i una de les zones amb més incidència a tota la comunitat. El seu alcalde, Gonzalo Pérez, ha alertat que la ciutat està «a la vora del precipici» i que el confinament obligatori que imposa el Ministeri de Sanitat és cada vegada més a prop. Cal recordar que el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut va aprovar la setmana passada unes directrius que s'apliquen a totes les ciutats de més de 100.000 habitants de tot l'Estat, i que Ourense, amb una mica més de 105.000 habitants, és una de les tres ciutats gallegues que es poden veure afectades per aquestes restriccions. 

Aquestes restriccions de Sanitat, que inclouen limitació d'aforaments, limitació en el nombre de persones que poden reunir-se i altres mesures per frenar l'expansió del virus, s'apliquen a les ciutats amb una incidència acumulada de més de 500 casos per cada 100.000 habitants en les últimes dues setmanes, i Ourense té actualment 459 casos actius del virus. Per l'alcalde, aquesta situació és «terriblement preocupant» i deixa la ciutat a «la vora del confinament». 

Galícia, una de les zones d'Espanya amb la situació més controlada

De fet, Galícia no ha volgut esperar al fet que la situació segueixi empitjorant, ja que l'àrea sanitària d'Ourense és la més afectada pel coronavirus a la regió, i des de dissabte ja va imposar limitacions i restriccions a la zona, com la prohibició de reunions de persones que no visquin juntes. 

Julio García Comesaña, conseller de Sanidade de Galícia, ha assegurat que, malgrat les dades, cap de les tres ciutats gallegues de més de 100.000 habitants —Ourense, Vigo i La Corunya— compleix els paràmetres establerts per Sanitat per decretar un confinament perimetral, com sí que ha succeït a Madrid, però ha reconegut que, encara lluny, Ourense és la ciutat que està més a prop d'arribar-hi. 

El conseller ha demanat «prudència» en una entrevista a Radio Galega i reclama «no ser massa optimistes» amb la situació sanitària a Galícia, que malgrat que les dades d'Ourense segueix sent una de les zones d'Espanya amb la pandèmia més controlada. Part d'aquest control s'explica per la rapidesa d'actuació en zones que han tingut rebrots més grans, i el conseller ha reivindicat aquestes actuacions i els «bons resultats» que s'han obtingut.

Un dels exemples més clars és el de la comarca de A Mariña, a Lugo, que va patir un semiconfinament perimetral al mes de juliol, o la ciutat de La Corunya, que també va patir una forta incidència al començament d'aquesta segona onada de la Covid-19.

El conseller ha enviat un dard enverinat al Ministeri, assegurant que Galícia ha actuat a les zones on ha actuat «d'acord amb no només els paràmetres del Ministeri, perquè segons aquests paràmetres no faríem res». De fet, cal recordar que la comunitat gallega va ser una de les que va votar en contra en el Consell Interterritorial on es van aprovar aquests paràmetres, reclamant «una proposta tècnica» i criticant que «el consens no és l'única eina» d'aquest òrgan.