Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El rei Felip VI i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

Felip VI i Pedro Sánchez seran junts divendres a Barcelona

Seran en un acte de la fira BNEW
El rei Felip VI i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.
El rei Felip VI i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, seran divendres a Barcelona. | Europa Press

El pròxim divendres, 9 d'octubre, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el rei Felip VI, seran a Barcelona en un acte de la nova fira Barcelona New Economic Week (BNEW). En concret, seran en una entrega de premis que se celebrarà a l'Estació de França, segons ha avançat 'La hora de la 1', de Televisió Espanyola.

Aquest nou acte conjunt arriba després de la sonada absència del monarca el passat 25 de setembre a la capital catalana, en l'acte d'entrega dels despatxos als jutges, i que va rebre moltes crítiques per part del sector judicial i també per part de l'oposició, que va criticar la decisió de Pedro Sánchez per «motivacions polítiques». Cal recordar que era el primer cop, des que va prendre possessió com a rei, que Felip VI no acudia a aquesta cita. 

Així, el rei Felip presidirà una entrega de premis en un acte centrat en sectors com la indústria digital, el comerç digital i la logística, però també està prevista la seva assistència en una visita conjunta a la start-up 3D Factory Incubator, que fa un any de vida a la Zona Franca de Barcelona

El rei Felip, vetat a Barcelona

El veto del president espanyol, Pedro Sánchez, a la visita del rei a Barcelona el 25 de setembre va provocar una crisi institucional al govern i el rebuig frontal de tot el poder judicial, en considerar que la decisió s'havia pres per motius polítics i que trencava un acte que feia 20 anys que s'havia celebrat sempre amb la figura del monarca, primer amb el rei Joan Carles i des del 2014 amb Felip VI

Juan Carlos Campo, ministre de Justícia, va al·legar «motius de seguretat» per prendre aquesta decisió i no deixar que el rei visités Barcelona: «Hi ha moments en què cal sacrificar alguna cosa en pro d'alguna cosa més segura».

Des de l'octubre del 2017, després que el rei Felip VI fes un discurs institucional com a resposta al referèndum de l'1-O, el monarca espanyol es va guanyar l'antipatia d'una part important de la societat catalana, especialment de la part independentista, i cada vegada que ha vingut a Catalunya des de llavors ha hagut de fer front a crítiques, manifestacions, concentracions i fins i tot crits i cassolades des dels balcons. 

De fet, moltes veus asseguren que el fet que l'entrega dels despatxos se celebrés tan a prop de l'aniversari de l'1-O i de la data fixada per conèixer la sentència que podria inhabilitar Quim Torra —i que finalment així va ser—, va ser el principal motiu del govern per evitar que el rei arribés a Barcelona. Però aquesta teoria no encaixaria amb la notícia sobre la visita del rei el pròxim 9 d'octubre, ja que la data segueix sent molt pròxima.