Imatge d'una habitació d'un hospital

El que la Covid-19 no deixa veure: Mor una dona de càncer en només tres mesos

La germana de la víctima assegura que no va rebre cap cita mèdica de forma presencial fins un mes abans de morir

La pandèmia de coronavirus ja fa setmanes que s'està accelerant per segona vegada a Espanya i a gran part d'Europa amb l'arribada de la temuda segona onada. L'expansió del virus, com ja es va poder comprovar durant els primers mesos d'incidència, no només provoca víctimes mortals entre els malalts que s'han contagiat de la Covid-19, sinó que també provoca morts indirectes d'altres patologies, ja que aquests pacients no poden ser atesos de manera òptima als seus centres de salut per la saturació dels serveis sanitaris, més centrats a evitar més contagis per coronavirus.

Aquest és el cas de Lydia Sainz-Maza, una dona que denuncia la pèrdua de la seva germana Sonia, víctima d'un càncer, amb 48 anys. El tràgic desenllaç es va produir el passat 13 d'agost, després de tres mesos en els quals no va rebre cap visita mèdica de forma presencial, segons ha denunciat Sonia en una carta que va enviar a 'El Correo de Burgos'. 

En el seu text, Lydia assegura que la seva germana Sonia va morir després de «mesos sense una cita presencial» i després de començar a patir intensos dolors des del passat mes d'abril, en plena primera onada de la pandèmia de Covid-19. Tot i els forts dolors, que la seva germana descriu com que «el tumor donava els seus primers senyals», l'única atenció que va rebre va ser per via telefònica.

Tres mesos sense cita

Va ser un mes abans de morir, durant el mes de juliol, quan a Sonia li van diagnosticar càncer. Des de llavors no va poder abandonar mai més les instal·lacions mèdiques, però fins aquell moment «va passar tres mesos sent atesa telefònicament pel seu metge de capçalera al seu poble, Espinosa de los Monteros. 

«La meva germana Sonia no apareixerà en cap estadística, però sense dubte ha estat una víctima del coronavirus. I també ho ha estat, quant de mal em fa, de qui mai hauria d'haver portat una bata blanca», explica en la seva carta Lydia. 

La seva història ja ha arribat a molta gent que lamenta la situació, entre ells Luis Tudanca, secretari general del PSOE a Castella i Lleó: «Aquesta no és la sanitat pública que mereixem i necessitem», ha traslladat a través de les seves xarxes socials.