L'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, demana al Departament de Salut que els veïns del Ripollès i la Cerdanya siguin els primers a vacunar-se a Catalunya. «Reclamo que comencem a vacunar el dia 27. Seria una manera de compensar, d'ajudar-nos a agafar la immunitat abans perquè aquí sempre estem al darrere de tot», lamenta.
Munell ha qualificat la mesura del confinament perimetral de «dràstica» i «massa contundent», i creu que hauria estat millor aplicar mesures «més quirúrgiques i sanitàries». D'altra banda, l'alcalde lamenta que s'hagi permès la mobilitat de l'àrea metropolitana i ara la comarca en pateixi les conseqüències. La situació al Ripollès és greu des de principis de desembre, quan un brot va afectar l'Hospital de Campdevànol.
L'hostaleria del Ripollès denuncia el tancament perimetral
Indignació i ràbia dels hotelers i restauradors del Ripollès pel tancament perimetral decretat pel Procicat per contenir els contagis de covid-19 a la comarca. El president de l'Associació d'Hostaleria de la comarca, Fran Barroso, ha lamentat que la decisió s'hagi pres quan falten dos dies per Nadal i en un moment en què hi havia un 90% de reserves de mitjana després de l'obertura de fa una setmana de les pistes d'esquí.
Denuncia que els ha enganxat amb les «neveres plenes» i reclamen ajudes directes davant les «pèrdues milionàries» que tindrà el sector. Unes restriccions que temen que sigui l'«estocada definitiva» per a molts negocis. Recorda que el sector representa el 60% del PIB de la comarca i demana que se'ls tingui en compte.
La restauració de la Cerdanya reclama ajuts directes
El sector de la restauració de la Cerdanya ha expressat la seva indignació pel tancament perimetral de la comarca decretat pel Govern i que és vigent des de la mitjanit passada. La presidenta de l'Associació de bars i restaurants de la Cerdanya, Nativitat Bover, considera la mesura «un gerro d'aigua freda» i una «animalada» perquè «hi ha famílies senceres que viuen d'això». En aquest sentit, l'entitat reclama ajuts directes per pal·liar les pèrdues que hauran d'assumir, tenint en compte que els locals havien contractat personal i tenien producte comprat. Així mateix, Bover critica que s'haguessin d'assabentar del tancament de la comarca a les nou de la nit sense que el Govern «hagi consultat cap ens ni hagi dit res al sector».
Nativitat Bover denuncia l'«estupor» que sent en aquests moments el sector de la restauració de la Cerdanya pel tancament perimetral de la comarca, una mesura que considera «un gerro d'aigua freda» i, també, «una animalada». També qualifica de «poca vergonya» que s'haguessin d'assabentar de la mesura aquest dimarts a la nit en la roda de premsa del Govern.
«Si hi ha una pandèmia som tots els que, en tot cas, hauríem d'estar tancats i no uns si i uns no», assenyala Bover. En aquest sentit, recorda que fa pocs dies els van marcar unes pautes de conducta amb un aforament màxim als locals del 30% i unes restriccions horàries d'obertura. Malgrat aquestes mesures, els bars i restaurants de la Cerdanya van optar per seguir oberts, sobretot, després que s'anunciés que es permetria els desplaçaments a segones residències o hotels mentre ara es troben amb aquest tancament perimetral de la comarca. Bover explica que els establiments de restauració havien contractat personal i comprat producte. «Ara, no sabem què fer», afirma la responsable de l'associació.
La presidenta de l'associació de bars i restaurants de la Cerdanya explica que, des del 3 de desembre que van reobrir, els establiments «només han fet que perdre diners». En aquest sentit, exigeix al govern ajuts «efectius», és a dir ajuts directes que cobreixin les pèrdues que hauran d'assumir arran d'aquest tancament perimetral. «Vosaltres ens tanqueu, vosaltres ens pagueu i res d'anar a demanar els diners perquè ells saben perfectament el que perdrem amb tots aquests dies tancats», afirma. En aquest sentit, remarca que moltes famílies viuen del sector el qual depèn majoritàriament del turisme i, per tant, de persones vingudes d'altres indrets.