Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla general d'IQOXE després de l'explosió

IQOXE: Els alcaldes del Camp de Tarragona insisteixen que «encara cal més formació i més informació»

Cinc batlles han comparegut aquest dimarts al Parlament | El cas es troba encara sota secret de sumari

Pla general d'IQOXE després de l'explosió
L'explosió d'IQOXE el passat 14 de gener va marcar un abans i un després sense precedents | Àngel Ullate

«És necessari recuperar la confiança», «cal molta més formació i molta més informació», «no pot tornar a passar mai més», «calen respostes i cal justícia». Són algunes de les conclusions que els alcaldes de l'àrea metropolitana de Tarragona  han compartit aquest dimarts a la Comissió  d'Estudi de la Seguretat del Sector Petroquímic que celebra el Parlament  de Catalunya amb motiu de la tragèdia d'IQOXE del passat mes de gener.

Els batlles de Tarragona, Constantí, la Canonja, Vila-seca i el Morell han declarat aquesta tarda davant els diputats per explicar els seus testimonis i les seves actuacions sobre els fets del 14 de gener. Tots ells han coincidit a detectar greus deficiències  en «els sistemes de comunicació», unes mancances que van derivar en una espiral «d'incertesa i descoordinació» que demanen revertir de cara a possibles emergències  futures.

Més inversions en seguretat i un calendari d'actuacions: els alcaldes demanen que no s'oblidi el cas IQOXE

Els alcaldes  han aprofitat l'avinentesa per treure pit, treure múscul i fer servir els altaveus de què han disposat per exigir «les inversions  que siguin necessàries per garantir la seguretat  de les empreses i la tranquil·litat dels veïns», en paraules del tarragoní Pau Ricomà, i també exigir «fer un calendari  d'aquests compromisos i fixar terminis d'actuació», tal com ha reclamat el batlle de Vila-seca, Pere Segura.

L'explosió i el dispositiu del greu accident químic a Tarragona en imatges
L'explosió i el dispositiu del greu accident químic a Tarragona, en imatges | Àngel

Els representants del món local han reivindicat la  indústria química  com un ingredient fonamental per a l'economia del Sud del país, però han estat molt crítics a l'hora d'exigir accions i reaccions a fi de garantir «que mai més pugui tornar a passar» un accident  com el d'inicis d'any, on tres persones van perdre la vida.

L'accident passarà a la història  per ser el primer on mor un ciutadà de fora del complex químic: un veí de Torreforta  que es trobava a casa seva i va ser sorprès per una planxa metàl·lica d'una tona que va sortir disparada com un projectil cap al seu domicili.

«Desemparats i desconcertats»: el món local demana millorar els sistemes de comunicació de les emergències

Els cinc alcaldes  han reconegut sentir-se «desemparats i desconcertats», i han reivindicat que el dret a la informació  «ha de ser públic, transversal i transparent» per tal d'orquestrar respostes ràpides i aprendre dels errors del passat. «Exigim un compromís  de millora que ha de ser del tot exigible!», ha reblat Pau Ricomà en la seva intervenció.

L'explosió i el dispositiu del greu accident químic a Tarragona en imatges
L'explosió i el dispositiu del greu accident químic a Tarragona, en imatges | Àngel

Un dels discursos més durs ha estat el de l'alcalde del Morell, Eloi Calbet, qui ha sintetitzat que «pensàvem que estàvem preparats, però ha resultat clar que no ho estàvem». Els alcaldes demanen més eines de formació per ajudar a la població a saber reaccionar, i millors  sistemes d'informació per evitar el buit inicial que va alentir tota reacció. «Vam trigar més de 30 minuts a saber que l'accident s'havia produït a IQOXE!», ha reclamat Roc Muñoz, alcalde de la Canonja, «i les sirenes van estar en silenci sense tenir cap confirmació sobre la toxicitat  de l'aire que respiràvem!».

La investigació judicial del cas IQOXE, encara sota secret de sumari

Ricomà, Muñoz, Sànchez, Calbet i Segura han valorat positivament el retorn al PLASEQTA en detriment del pla centralitzat a Barcelona, amb mesures noves com ara la implementació de detectors que immediatament confirmin la toxicitat  o no de l'aire, sense haver d'esperar que l'empresa ho comuniqui i arriscar-se a una nova demora com en el cas del gener.

La comissió  parlamentària vol posar sobre la taula tots els elements per tal de concloure propostes de millora a l'hora de gestionar emergències  d'aquesta magnitud als polígons petroquímics de Tarragona. En paral·lel, la investigació judicial del cas que haurà d'esclarir les causes de l'explosió es manté encara sota secret de sumari.