El Govern de la Generalitat aprovarà definitivament el pròxim dimarts, 3 de març, el nou Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona (PLASEQTA) que retorna les competències al territori després de 13 anys de centralitat i de gestió des de Barcelona. Així ho ha anunciat aquest divendres el Conseller d'Interior,Miquel Buch, després de la reunió definitiva que ha posat fil a l'agulla al nou pla —PLASEQTA 2020— aquest matí a l'edifici d'emergències del 112 a Reus.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Buch ha presentat els detalls del nou pla d'emergències com la imatge «d'un compromís amb el territori de retornar competències» i com una eina per «apropar i simplificar la presa de decisions en casos de possibles emergències químiques al Camp de Tarragona». El conseller, qui ha fet autocrítica de les mancances que van quedar paleses el passat 14 de gener, ha recordat que «el gran enemic que vam trobar va ser la manca de coneixement sobre què estava passant exactament» i ha valorat que el nou PLASEQTA «resol i capgira aquest punt feble gràcies al nou sistema de detecció anticipada» per analitzar la qualitat de l'aire immediatament a través d'una nova xarxa de sensors.
El nou PLASEQTA permetrà als ajuntaments «prendre les decisions que considerin oportunes» en cas de futures emergències químiques
El nou pla territorial, que haurà d'anar sincronitzat amb els nous plans municipals de les localitats de la zona, abasta un espai d'influència de fins a 29 pobles i ciutats de l'àrea metropolitana de Tarragona (entre els quals es troben Tarragona i Reus) i abraça una població de gairebé 370.000 persones. El seu principal responsable serà el Delegat Territorial del Govern, càrrec que ara recau sobre les espatlles del republicà Òscar Peris, i entrarà en marxa previsiblement dimecres, ja ratificat per l'executiu català. Buch dona un marge de sis mesos, però, per assumir «possibles millores i aportacions dle món local» per acabar d'arrodonir els darrers detalls pràctics.
El nou PLASEQTA confirma un protagonisme més alt que mai dels ajuntaments del Camp de Tarragona, que deixaran de tenir les mans lligades. «A partir d'ara, tots els ajuntaments podran prendre les seves decisions i, si ho consideren, tindran la potestat d'implementar les decisions que considerin adients com a les autoritats locals que són», ha anunciat Buch, en referència al debat sobre avisos, sirenes i límits competencials que ha fet palesa la desgràcia d'IQOXE del mes passat. Recomana, però, fixar la prioritat desitjable en l'actuació i la resposta comuna i consensuada. Però ja no serà obligatòria.
Si el PLASEQTA s'activa en fase d'emergència, sempre sonaran les sirenes i s'obligarà a confinar la ciutadania a casa
Un altre canvi estructural important serà la simplificació i l'ordre per classificar els incidents. Protecció Civil dibuixa tres escenaris per al nou PLASEQTA: el primer és la fase de prealerta, on s'activen eines només informatives. El segon escenari és la fase d'alerta, on els cossos de seguretat controlaran els accessos i s'activarà el sistema d'avisos per missatgeria SMS. Però en cap cas comportarà l'ordre de confinament.
I el tercer escenari és la fase d'emergència, marcada per l'afectació química fora dels límits del polígon químic, per a la població —o el risc d'afectació— i on immediatament i per definició sonaran les sirenes i s'obligarà a la gent a confinar-se a casa. Protecció Civil marcarà la fase primera, segona o tercera de cada incident, i comportarà la reacció descrita. «El sistema se simplifica i s'ordena amb el nou pla», detallen les autoritats.
El subdirector general de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha confirmat que «amb aquestes noves normes que ara aprovem, el 14 de gener haurien sonat les sirenes i s'hagués donat l'ordre de confinament general». Miquel Buch ha detallat que «a partir d'ara, sempre tremallarem amb un escenari de màxims on, davant el desconeixement, sempre optarem pels anuncis més previsors i restrictius per saber la magnitud dels problemes». Afirma que el punt d'inflexió seran els nous sensors de detecció de la qualitat de l'aire, la ubicació dels quals l'han de decidir els tècnics professionals de Protecció Civil.
El sistema d'avisos per SMS encara no està operatiu ni disponible
El Conseller d'Interior ha tornat a insistir que les noves regles del joc tenen l'ambició de garantir una reacció àgil i òptima «sense dependre de les empreses» que fins ara eren les encarregades d'informar per tal que la maquinària comencés a rodar. Un pas que, en el cas d'IQOXE, va generar la demora ja que la companyia no va detallar quina era l'emissió tòxica que s'acabava de produir. «El nou PLASEQTA respon a les necessitats singulars de perill, vulnerabilitat i exposició que es donen al territori», raona el document oficial. La inversió per aplicar-lo frega els 7 milions d'euros.
Una de les grans millores previstes és comunicativa. «Comunicarem el que està passant de forma permanent i això permetrà empoderar un territori que necessitava més eines per fer front a fets insòlits com el que va succeir al gener a la Canonja o com el del temporal Glòria», ha sintetitzat Miquel Buch a l'edifici del 112.
S'ha referit a l'habilitació del nou sistema d'avisos per missatgeria SMS, una opció que encara no està disponible i que no ho estarà «fins que l'Estat espanyol ho activi a través de la seva competència amb les operadores de telefonia». Buch no ha donat cap data ni cap termini. «Si depengués de nosaltres, ja fa mesos que hauríem mogut fitxa», s'ha limitat a valorar. El govern espanyol ja va reconèixer en el seu dia, i ho va fer públicament, que veia aquesta possibilitat amb bons ulls.
El pla de gestió d'emergències químiques torna a Tarragona 13 anys després de ser absorbit per l'administració central
L'aprovació del nou PLASEQTA local posa fi a una de les reivindicacions centrals del territori d'ençà que va explotar el reactor que va matar tres persones a la Canonja i Torreforta, i que va aixecar una manta de retrets, crítiques i protestes a escala política, veïnal i sindical com la vaga del passat dimecres 19 de febrer, la primera a la història del sector petroquímic de Tarragona.
El pla es fa responsable de la resposta de l'administració a possibles emergències químiques al Port de Tarragona, els polígons petroquímics Nord i Sud, el de Constantí, els de l'Alt Camp i el de Pradell de la Teixeta.