Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
L'economista en cap per a Espanya de BBVA Research, Miguel Cardoso, en l'acte de presentació de l'informe 'Situació Catalunya'.

Els aldarulls a Catalunya podrien tenir un impacte de més de 200 milions d’euros

El BBVA rebaixa la previsió de creixement de l'economia catalana a l'1,8% el 2019 i l'1,6% el 2020

L'economista en cap per a Espanya de BBVA Research, Miguel Cardoso, en l'acte de presentació de l'informe 'Situació Catalunya'.
L'economista en cap per a Espanya de BBVA Research, Miguel Cardoso, en l'acte de presentació de l'informe 'Situació Catalunya' | Catalunya Diari

La «incertesa» política i econòmica a Catalunya ha afectat les decisions de despesa de les famílies i empreses i ha contribuït a provocar un «augment de la taxa d'estalvi» i un «afebliment» de la inversió. En concret, el BBVA ha calculat un impacte negatiu de fins a dues dècimes en el PIB de Catalunya provocat per la «tensió»  provocada, en part, delsaldarulls en reacció a la sentència del procés aquest octubre, segons dades extretes de targetes i TPV de BBVA a Catalunya.

Segons l'informe 'Situació Catalunya' elaborat per BBVA Research, el PIB de Catalunya creixerà un 1,8% el 2019 i un 1,6% el 2020. La previsió de creixement s'ha reduït per la situació «d'incertesa» a Catalunya a l'octubre, amb un impacte «d'entre una i dues dècimes» en el PIB de Catalunya i més de 200 milions d'euros, un fet que preocupa als empresaris.

Un gran impacte que «sembla ser temporal»

«L'impacte està sent negatiu, tot i que sembla ser temporal», ha destacat l'economista en cap per a Espanya de BBVA Research, Miguel Cardoso, en l'acte de presentació de l'informe. En el turisme estranger, en canvi, l'impacte «sembla major i més permanent». En qualsevol cas, entre 2019 i 2020 podrien crear-se 115.000 nous

El primer semestre de 2019, Catalunya va continuar creixent a un ritme similar al de 2018, al voltant d'un 0,5% trimestral.  L'activitat s'ha desaccelerat a la segona meitat de l'any, on l'increment es situa al voltant del 0,3% trimestral, de mitjana. BBVA atribueix aquest comportament a la desacceleració de la demanda interna així com factors «d'incertesa».

La situació política ha tingut un impacte important en el turisme

«A partir del 18 d'octubre hi ha un impacte permanent en els estrangers que redueix la despesa de manera significativa», ha explicat Cardoso. En el cas dels residents al territori, l'impacte és menor i «més temporal». En comparació amb les dades de 2017, l'economista en cap ha afirmat que l'impacte serà «més limitat».

La desacceleració de l'economia catalana s'atribueix també a les conseqüències de la «regulació d'alguns sectors». En concret, la regulació del sector de l'automòbil ha tingut un «impacte negatiu» sobre la compra de vehicles, segons Cardoso. De la mateixa manera, la legislació del sector del lloguer d'habitatges i  la posada en marxa d'una llei de crèdit immobiliari han tingut també un «impacte negatiu» sobre la compra d'immobles, amb una caiguda del 25% en comparació amb la tendència registrada fins a l'octubre.

Una inestabilitat internacional

Als factors d'incertesa interna  s'hi suma la inestabilitat internacional. Segons Cardoso, l'impacte del Brexit «més important» sobre l'economia catalana es donarà si es produeix «de manera desendreçada» i porta «l'economia europea a la recessió».

La tensió comercial entre la Xina i els Estats Units és un altre dels factors d'incertesa. «En cap cas veurem una reversió de les mesures aranzelàries» implantades fins ara, ha afirmat l'economista en cap d'Espanya de BBVA Research. «Pensem que les tensions entre els Estats Units, Xina i la Unió Europea han vingut per quedar-se», ha afegit.

També et pot interessar...