Alemanya aprova un històric pla de 54.000 milions per frenar el canvi climàtic

La decisió s’ha pres després de prop de 15 hores de reunió. La decisió coincideix amb les protestes estudiantils a favor del clima i pot ser un punt d’inflexió mundial

Les emissions de CO² són les principals causants del canvi clima`tic | CEDIDA

Decisió històrica la que s’ha pres a Alemanya per frenar la crisi climàtica i afavorir el medi ambient. El govern alemany, liderat per la presidenta Angela Merkel, ha aprovat un pla molt ambiciós de fins a 54.000 milions d’euros per tal de combatre el canvi climàtic amb l’objectiu de potenciar la sostenibilitat en l’energia, el transport, la construcció o la innovació i reduir les emissions d’efecte hivernacle.

L’objectiu que s’ha marcat el govern alemany és que l’any 2030 es redueixin un 55% les emissions de CO² en comparació amb els anys 90. Uns paràmetres establerts a dins de la Unió Europea i que busquen fer un cop sobre la taula en matèria mediambiental en un dels principals motors econòmics de la Unió Europea i del món. De fet, Merkel s’ha vist mig obligada a aprovar un pla trencador davant del fort avenç del partit dels Verds en les enquestes. 

La contaminació produïda pels humans està danyant la capa d'ozó | Arxiu

 

70 mesures per combatre el canvi climàtic

El nou pla contempla un paquet de 70 mesures, aprovades pel govern de coalició entre el partit conservador de Merkel (UCD) i el Partit Socialdemòcrata (SPD) després d’una reunió de més de 18 hores, que s’aplicaran progressivament i que s’hauran de revisar periòdicament per veure si s’estan complint. La principal mesura serà la reducció del CO² a partir d’una taxa d’emissions. 

D’aquesta manera, a partir de l’any 2021 s’haurà de pagar una taxa de 10 euros per cada tona de CO² emesa i el preu anirà pujant fins l’any 2025, quan la taxa serà de 35 euros, alhora que entrarà en funcionament el mercat de drets d’emissions. Tot plegat tindrà una repercussió directa al preu de la gasolina, el dièsel, el gasoil per a calefaccions i el gas natural.

Una altra de les mesures és que el transport ferroviari serà més barat, ja que l’IVA dels bitllets passarà del 19 al 7%, mentre que el preu dels bitllets d’avions s’encariran, sense saber encara fins a quins nivells.

Angela Merkel ja impulsat aquest pla davant de la possible victòria dels Verds a les eleccions | CatalunyaDiari.cat

 

Aposta per les energies renovables

Una de les altres branques principals d’aquest ambiciós pla és fomentar la producció d’energies renovables, aportant ajudes a la fotovoltaica i incentivant els municipis que instal·lin plantes eòliques als seus termes municipals. L’objectiu és que les renovables acabin imposant-se a les energies que generen gasos d’efecte hivernacle.

«Ara mateix no som sostenibles», ha afirmat Merkel. Aquest pla s’ha aprovat coincidint justament amb la vaga mundial d’estudiants a favor del clima que ha arribat a reunir unes 100.000 persones a la Porta de Brandenburg de Berlín aquest divendres al migdia i just abans de l’inici de la conferència sobre el canvi climàtic de l’ONU a partir del proper dilluns. S’espera que el pla trencador d’Alemanya marqui un precedent entre els països desenvolupats per començar a posar fil a l’agulla a un problema global que anirà a pitjor els propers anys.  

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari