Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una persona preparant una de les dosis de la vacuna d'AstraZeneca amb un vial a les mans

Alemanya, França i Itàlia suspenen la vacunació amb la vacuna d'AstraZeneca

Es tracta de decisions «preventives» després de constatar els efectes secundaris que aquesta té en alguns pacients

Una persona preparant una de les dosis de la vacuna d'AstraZeneca amb un vial a les mans
Alemanya, França i Itàlia suspenen la vacunació amb AstraZeneca | Cedida

Alemanya, França i Itàlia tiren pel dret i opten per suspendre la vacunació amb AstraZeneca. Els efectes adversos inesperats que ha provocat la vacuna ha provocat que primer el país germànic, i posteriorment França i Itàlia hagin decidit retirar-la de manera «preventiva». En el cas de França, però, la suspensió serà temporal fins aquest dimarts a la tarda. Emmanuel Macron ha anunciat aquest dilluns que esperaran al veredicte de l'Agència Europea de Medicament sobre la vacuna. 

Sigui com sigui, tots tres països se sumen als Països Baixos, Irlanda, Àustria, Dinamarca i els països bàltics, que també han decidit aturar temporalment l'administració de la vacuna d'Oxford-AstraZeneca. L'EMA està investigant «ràpidament» especialment si els casos podrien estar relacionats amb «patologies prèvies» de les persones vacunades. En tal cas, l'EMA podria «redefinir» l'ús de la vacuna d'Oxford-AstraZeneca per a determinades persones.

La farmacèutica, per part seva, continua negant la màxima i assegurant que la seva vacuna no provoca efectes secundaris; tot i que sí que és cert que fins a una vintena de països ja han optat per suspendre'n la seva administració. 

L'Agència Europea nega la màxima 

L'Agència Europea del Medicament, però, defensa mantenir la vacunació amb AstraZeneca malgrat l'aparició d'una trentena de casos de trombosis entre els gairebé 5 milions de vacunats a Europa. «No veiem cap problema per continuar la campanya de vacunació amb aquesta vacuna», ha dit aquest dilluns Marco Cavaleri, cap de l'estratègia de vacunes de l'EMA. Tot i que el regulador europeu reitera que no hi ha evidències que indiquin un "risc" vinculat al vaccí britànic, els Països Baixos i Irlanda han decidit aturar-ne l'ús arran d'aquests casos. Se sumen a altres estats europeus que ja ho van fer la setmana passada com Àustria, Dinamarca o els països bàltics. 

De totes maneres, Cavaleri ha assegurat que l'EMA està investigant «ràpidament» els casos, especialment per determinar si podrien estar relacionats amb «patologies prèvies» de les persones vacunades. En tal cas, l'EMA podria «redefini» l'ús de la vacuna d'Oxford-AstraZeneca per a determinades persones.

Catalunya, igual que Itàlia, només ha retingut un lot concret de dosis d'AstraZeneca mentre l'EMA estudia si provoca trastorns de coagulació.