Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto del cartell de BBVA en una oficina bancària.

Alerta al BBVA: el que els ha passat als clients amb només un compte

Preocupació al BBVA pel que ha passat recentment

Els clients del BBVA tenen motius per estar preocupats. Des de l'entitat bancària ja treballen en la recerca de solucions per arreglar una incidència que afecta molts. En els darrers dies han comprovat com els ciberdelinqüents tornaven a fer de les seves.

A través de missatges fraudulents tractaven de robar dades privades de les persones amb compte al banc. En vista de l'enorme enrenou generat s'han vist obligats a enviar un missatge d'advertència a aquests.

Pel que sembla, les víctimes reben un SMS al telèfon mòbil. S'hi adverteix que hi ha hagut un suposat accés sospitós. Per solucionar el problema els remeten a un enllaç on han de punxar.

A continuació se'ls demana que aportin una sèrie de dades, com ara el número de DNI, el telèfon mòbil o les claus d'accés. Tota aquesta informació serà aprofitada pels delinqüents, que la faran servir per posar-se en contacte amb el centre d'atenció al client del BBVA. Suplantaran la identitat de la víctima, fent-s'hi passar davant l'entitat.

Els consells del BBVA per evitar ser estafats

Des de l'entitat bancària recomanen als clients que segueixin una sèrie de pautes per evitar aquest tipus d'estafes. En primer lloc aconsellen que no es facilitin dades personals o bancàries a ningú. Cal comprovar en profunditat l'enllaç que ens arribarà al nostre mòbil, que gairebé sempre presenta algun detall sospitós.

En cas de tenir algun tipus de dubte, el millor és no respondre mai a aquests missatges. A més, sempre ens quedarà la possibilitat d'acudir a la nostra sucursal o contactar-hi per telèfon perquè ens ho aclareixin.

Foto d'una oficina de BBVA.
Usuaris del BBVA han estat víctimes d'un frau | Europa Press

Assenyalen els seus clients que bloquegin el remitent i que eliminin els missatges que rebin fent-se passar per ells. La companyia financera ja ha avisat que està treballant en la recerca de solucions amb el departament corresponent.

Es tracta d'un contratemps seriós que pot afectar molta gent, però que esquitxa també la imatge del banc. En el cas d'haver estat estafat o de tenir un indici d'inseguretat, el més aconsellable és posar-ho en coneixement. Proposen que es truqui al centre d'atenció del BBVA al 900 102 801.

Un dels afectats que va rebre aquest missatge va voler fer-ho públic a través de les xarxes socials. Va compartir el contingut del mateix advertint que es tractava d'"una altra estafa per SMS".

Hi apareixia que «s'ha realitzat un precàrrec de 884,95 euros al seu compte. Si no reconeix aquesta activitat, seguiu el nostre enllaç per anul·lar-lo». La direcció del lloc on calia punxar ens portava a bbva.es-anulacion.co .

Les estafes van a més gràcies a Internet

El cas de frau denunciat pel BBVA no és una cosa aïllada. Amb anterioritat, altres entitats ja havien estat víctimes d'aquestes pràctiques per part dels ciberdelinqüents.

Fa uns mesos també va afectar els usuaris d'Unicaja. El procediment gairebé sempre és el mateix. Bàsicament envien un missatge i els emplacen a prémer sobre un 'link' que els portarà a una web.

Allí hauran d'emplenar la informació que els sol·licitin. Aquestes dades aportades seran aprofitades pels estafadors per fer-se amb els nostres diners o amb informació privada.

Foto d'uns bitllets de 50 i 100 euros damunt d'un caixer automàtic.
El principal objectiu dels lladres és aconseguir les nostres dades bancàries | Getty Images

Gairebé sempre es fan passar per bancs o companyies energètiques. Però no tenen cap inconvenient a suplantar la identitat del SEPE, l'Agència Tributària o fins i tot la Guàrdia Civil. Moltes vegades aconsegueixen el seu objectiu.

En cas de rebre alguna cosa sospitosa, el millor és esborrar-ho immediatament i posar el cas a les mans del banc. Ells han de prendre mesures perquè això no es torni a repetir.