Carro de la compra buit en un supermercat

Alerta alimentària: Retiren i demanen que no es consumeixin uns coneguts bolets

Els bolets han sigut retirats per presència de sulfits no declarats

Nova alerta sanitària a Espanya. Si al novembre van ser diversos aliments carnis i unes galetes, ara són uns bolets. Així, l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) ha retirat uns bolets procedents de Dinamarca.

Concretament, es tracta d'uns bolets xiitake, un clàssic de la gastronomia japonesa que ha estat retirat segons l'Aesan per presència de sulfits no declarats. Tot i que la presència de l'esmentat article només afecta persones al·lèrgiques, per precaució s'ha procedit a la retirada íntegra dels bolets dels supermercats.

Imatge d'un shiitake, els bolets que han estat retirats dels supermercats d'Espanya
El xiitake ha estat retirat dels supermercats d'Espanya | Cedida

Es tracta del producte 'Bolets Xiitake' de la marca 'Arche Naturkauche', que també es distribueix en forma de bossa transparent amb una etiqueta, on el codi de barres és 402094313237 i es demana que es consumeixi preferentment abans del 30.11.2022. Alhora, el producte retirat correspon a un pes de 40 grams i no està refrigerat.

Els bolets, distribuïts principalment a les Canàries

Segons la mateixa Aesan, els bolets han estat distribuïts bàsicament a les Illes Canàries. De fet, la mateixa agència ha enviat la informació a les autoritats competents mitjançant el Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (Sciri) i als Serveis de la Comissió Europea a través de la Xarxa d'Alerta Alimentària europea (RASFF).

Així, l'Aesan demana «com a mesura de precaució» que les persones al·lèrgiques s'abstinguin de consumir aquests bolets. Tot i això, insisteixen que el producte només és perillós per a les persones amb al·lèrgies. «El consum d'aquest producte no comporta cap risc per a la resta de població», diu l'agència.

Imatge d'arxiu de l'estanteria d'un supermercat.
El producte ja no es pot trobar als supermercats | Pixabay

Cal destacar que els sulfits són uns derivats del sofre que s'utilitzen a la indústria alimentària, ja que, entre les seves funcions bàsiques, hi ha la prevenció d'oxidació de greixos, així com evitar el creixement de bacteris, llevats i floridures.

L'Aesan es posa seriosa

No obstant això, no és la primera ordre de retirada que emeten al llarg dels darrers dies. I és que el passat 22 de novembre van retirar els productes següents: la carn 'Shawarma' i pollastre 'Halal Madrid' (per presència de mostassa); les galetes 'Stevige crackers spelt' (per presència de sèsam); i les galetes de taronja 'Oranjekoeken' (per presència de llet no inclosa a l'etiquetatge).

Malgrat que des de l'estiu passat l'organització no ordenava la retirada de diversos productes, ara, però, en tan sols dos mesos, ja ha demanat la retirada de fins a quatre articles dels supermercats.