Un exemplar de carlí mirant a càmera

El poble català que cobrarà 10 euros l'any per tenir un gos

La mesura es començarà a aplicar a partir del pròxim 1 de gener

L'Ajuntament d'Olius cobrarà 10 euros a l'any als propietaris de gossos del municipi a partir de l'1 de gener de 2022. La mesura es va aprovar en el plenari del passat 13 d'octubre i durant el període d'exposició pública no s'ha rebut cap al·legació, motiu pel qual entrarà en vigor quan comenci el nou any. Segons ha explicat el diari 'Regió 7', totes les persones que siguin propietàries de gossos i que resideixin al municipi hauran de pagar la taxa.

El pagament, que serà de 10 euros, es farà de manera anual i l'ordenança preveu que durant el primer any estaran exemptes les persones propietàries que inscriguin els seus gossos al Registre d'Animals per primera vegada. El cens dels animals de companyia s'actualitzarà anualment i d'acord amb ell es farà el cobrament de la taxa.

En declaracions a TV3, l'alcalde del municipi, Antoni Márquez, ha explicat que el que es recapti amb la taxa es destinarà per sufragar part de les despeses que generen els animals de companyia. En aquest sentit, ha dit que s'invertirà «en les despeses de la gossera, la recollida d'excrements o repartir bosses als veïns». Márquez ha explicat que «aquestes despeses s'han de compensar i per això s'ha posat la taxa».

Opinions diverses entre els veïns

Actualment hi ha uns 200 gossos censats al municipi d'Olius i les opinions entre els propietaris dels animals de companyia són dispars. Així, la Maria Carme Perera, propietària del Floquet, veu bé la mesura. En declaracions a la televisió pública catalana ha assenyalat que «si estan ben invertits i es destina a una cosa bona ho veig bé». La Gabriela, també veïna del municipi, valora positivament la mesura i considera que els amos dels gossos han de tenir cura.

Per la seva banda, l'Anna Codina ha manifestat que no li sembla bé que només es pagui en alguns municipis. En aquest sentit, a Catalunya només Solsona i Olius cobren una taxa als propietaris de gossos. En aquest sentit, cal recordar que la Paeria de Lleida va intentar impulsar el pagament d'una taxa per tinença d'animals, però finalment la mesura va quedar descartada.