Fotomuntatge d'una reunió familiar per Nadal i un sanitari fent un test d'antígens a un pacient

Limitació de persones per Nadal i nous tests: ja s'entreveuen les noves restriccions

Davant el repunt de la incidència del coronavirus, els experts aconsellen més restriccions

El coronavirus tornarà a ser el gran protagonista de les festes de Nadal. Tot i que la majoria de la població està vacunada, la incidència de casos s'ha multiplicat les últimes setmanes. Un fet que ha obligat els experts a recomanar noves restriccions a les comunitats autònomes.

En aquesta època de l'any, les reunions i trobades multitudinàries són molt freqüents. Per frenar possibles brots i nous contagis, van remetre als responsables polítics un document amb una sèrie de consells.

Imatge d'arxiu d'un brindis en un dinar.
El coronavirus obligarà a aplicar noves restriccions als àpats nadalencs. | Istock

Limitar el nombre de comensals en hostaleria fins a deu persones per taula o realitzar tests d'antígens als àpats nadalencs a casa. Aquestes són només algunes de les restriccions plantejades pel comitè d'experts. L'efecte del coronavirus comença a ser evident, sobretot als hospitals.

En aquest document fan èmfasi sobretot a les trobades de «familiars a casa i a les activitats amb familiars no convivents en espais tancats». Les reunions de l'àmbit social són les principals responsables de la transmissió del virus.

Al marge de les mesures que estableixi cada comunitat autònoma, hi ha una sèrie de limitacions que han de complir de manera coordinada tots els territoris. Principalment perquè la majoria està en un nivell mitjà de risc, amb una incidència per sobre dels 300 casos per 100.000 habitants.

L'ocupació dels llits d'hospital o de les UCI encara es troba per sota del 15 %. Tot i això, es preveu que aquesta xifra vagi en augment amb el pas dels dies.

La situació de sis autonomies és encara més preocupant, ja que superen aquesta taxa. És el cas de Catalunya, la Rioja, el País Basc, Navarra, Aragó i Castella i Lleó. Se'ls recomana aplicar unes mesures específiques per contenir el coronavirus.

Si s'aplica el document plantejat pels experts, també es preveuen altres opcions que afectarien en gran part l'hostaleria. Això suposaria, per exemple, reduir a la meitat l'aforament de discoteques i restaurants, a més d'avançar-ne l'horari de tancament.

En cas d'arribar al nivell 4 o de risc molt alt, les restriccions serien encara més dures. De fet, implicarien el tancament de locals interiors i bars, entre d'altres.

A punt de començar el Nadal, el més recomanable és «limitar el nombre de participants en les trobades». Aconsellen no anar a reunions familiars o d'amics davant de qualsevol símptoma gripal o catarral. Tampoc si s'ha donat positiu per coronavirus, s'està en quarantena o s'espera a conèixer els resultats.

La Puerta del Sol plena de gent per Nadal
El coronavirus obligarà a aplicar noves restriccions als àpats nadalencs. | GTRES

Quan no es donin aquestes situacions, és aconsellable fer-se un test d'antígens. Adverteixen que un «resultat negatiu del test no exclou la infecció». De sortir positiu, cal que es confirmi amb un PCR o un altre antigen en un centre mèdic.

La recomanació per als establiments hostalers és no superar els deu comensals per taula, amb una distància entre ells d'1,5 metres. També la ventilació adequada i la prohibició de servir a la barra.

El coronavirus pot entelar les festes nadalenques

Hi ha unes quantes celebracions de Nadal que es poden veure afectades per les restriccions. Sobretot si continua el repunt de positius per coronavirus.

És el cas de les cavalcades, desfilades o fires típiques d'aquestes dates. Cal assegurar-se que no impliquen «un risc d'augment de transmissió».

Carrers comercials del centre de Madrid, com la Preciados, es van omplir de gent durant Nadal
Per evitar el coronavirus cal evitar les aglomeracions. | Europa Press 

També seria convenient controlar els accessos i evitar les aglomeracions. En aquesta època de l'any, cal ser més previnguts que mai. Això ens portarà a recuperar vells costums del passat.

És a dir, a utilitzar la màscara, rentar les mans més sovint, reduir el nombre de contactes o augmentar la distància física amb altres persones. També adverteixen de la necessitat incrementar la freqüència del transport públic per rebaixar les aglomeracions.