Colada de lava desbordant-se del con principal del volcà del Cumbre Vieja

Sorpresa absoluta: El volcà de La Palma s'apaga sobtadament

Fa més de 24 hores que el volcà de La Palma no presenta cap signe eruptiu

Sembla que el malson dels habitants de La Palma ha arribat al final. Després de 88 dies d'erupció, el Valle de Aridane ha despertat aquest dimecres sense signes d'activitat eruptiva.

L'Institut Vulcanològic de Canàries (INVOLCAN) ha donat la notícia que tant desitjaven els canaris des del 19 de setembre passat. La taxa d'emissió de diòxid de sofre (associada al procés eruptiu) és molt baixa, el valor inferior a les 5 tones diàries.

Això és una gran notícia per als habitants de La Palma, ja que podria suposar la fi de la catàstrofe que ha marcat tota la vida de la seva illa.

La taxa d'emissió baixa de diòxid de sofre significa que l'emergència volcànica està clarament atenuada perquè el cràter ja no emet lava. Des de la nit de dilluns passat, no hi ha inflació del terreny i la sismicitat és baixa. Tot i això, els científics es mantenen en situació de prudència abans de donar per tancada l'erupció del volcà definitivament.

Bombers de les Canàries advertint els veïns del perill del volcà
El volcà de La Palma pot arribar al final. | GTRES

Miguel Ángel Morcuende, portaveu del comitè tècnic del Pevolca, ha parlat davant la petició dels mitjans. «No podem dir que ens trobem davant del que tots volem i sobretot jo: que això s'acabi».

L'expert recalca que fa només dos dies la situació semblava calmada. Tot i això, dilluns hi va haver «una important fase explosiva» amb ejecció de cendra i caiguda de bombes làviques. Així doncs, l'activitat del volcà no va desaparèixer del tot encara que la situació semblés tranquil·la.

Per la presència de diòxid de sofre, dilluns va caldre un confinament domiciliari a tota el Valle de Aridane. Però ara la presència d'aquest component ha millorat favorablement i ha omplert d'esperança els habitants de l'illa.

En aquests moments, la vall està «profundament tranquil·la, sense cap observable eruptiu: ni laves, ni piroclasts ni terratrèmols ressenyables, una notícia excel·lent», afirma Rubén López, el vulcanòleg de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN).

Per part seva, l'INVOLCAN ha assenyalat que en aquest moment «fa més de 24 hores que no hi ha tremolor volcànica a Cumbre Vieja», encara que segueixen vigilant «qualsevol canvi en l'activitat».

En aquest sentit, els experts demanen prudència malgrat l'optimisme, ja que no és la primera vegada que el volcà experimenta una aturada d'activitat i després torna a reactivar-se.