Pla de perfil de Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries

Fernando Simón torna per avisar i advertir sobre què passarà aquest Nadal

Fernando Simón ho té clar: «Això no s'ha acabat. El virus circula més del que ens agradaria i haurem de tenir molta cura aquest Nadal»

Ara sí que sí, el Nadal ja és a tocar. No hi ha cap compte enrere que valgui i Espanya torna a preparar-se per a un període festiu que genera moltíssims dubtes i incerteses. I és que malgrat el gran avenç de la vacunació, la Covid-19 segueix entre nosaltres i la psicosi d'Òmicron creix cada minut que passa.

De fet, Fernando Simón ha reaparegut davant dels mitjans de comunicació per llançar un avís. «Cal anar amb compte perquè encara no hem posat fi a això», alerta el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES).

Imatge de Pedro Sánchez i Fernando Simón durant una roda de premsa
El Govern no imposa restriccions aquest Nadal, però demana anar amb cura | EUROPAPRESS

La recomanació de Fernando Simón, en aquest sentit, és clara: «La gent ha de ser conscient que encara hi ha infecció, hi ha virus circulant, més del que ens agradaria».

Fernando Simón avisa: «Als que no prenen mesures…»

Simón, que ha subratllat que no creu que la tendència ascendent en l'evolució de la pandèmia «es corregeixi almenys fins després de Nadal», ha llançat un avís als que creuen que la cosa no hi va.

«Encara queda un percentatge petit sense vacunar, però amb un volum suficient per generar problemes de transmissió importants. Als que no prenen mesures, que les apliquin sent conscients que això no s'ha acabat», ha sentenciat.

Una dona agafant un certificat covid.
L'ús del Certificat COVID-19 és obligatori a moltes comunitats espanyoles | Catalunya Diari

«Depèn de cadascun de nosaltres»

I és que Simón ho té més que clar: frenar l'auge de la pandèmia i tenir un Nadal normal depèn de cadascun de nosaltres. Així que, l'epidemiòleg del Ministeri de Sanitat ha recomanat a tots aquells que «portin una vida amb molts contactes socials» que facin el màxim per «autoprotegir-se».

«Al final, l'aplicació de les mesures depèn de casa un de nosaltres», ha dit l'expert. «Ara mateix, si mantenim una posició raonable i prudent individualment tindrem molta part del problema solucionat», ha afegit l'assessor del Govern de Pedro Sánchez.

Hi haurà un 'boom' de contagis després de Nadal?

Doncs Fernando Simón no gosa dir-ho. O, com a mínim, no es vol aventurar a fer prediccions. El que sí que té clar és que les dades —que incrementen cada dia més— són com el cotó: no enganyen.

«Estem vivint un increment de la transmissió, hi ha el pont de desembre i el Nadal. Encara no podem preveure l'impacte del Nadal en la incidència, però esperem que no sigui gaire», insisteix Fernando Simón.

Finalment, i preguntat per la variant Òmicron, Simón ha explicat que «per les seves característiques anirà ocupant l'espai que ocupa Delta, encara que sembla una mica més transmissible».

Per exemple, al Regne Unit, sense anar més lluny, la situació amb Òmicron és límit i ja ha generat una mort. Per tant, el tècnic ho té clar: sí, per Nadal creixerà la incidència de la Covid-19 i per això mateix haurem de tenir més cura que mai.