Persones fent cua al centre de vacunació del WiZink Center de Madrid

Amb la vacuna no n'hi haurà prou: «Ens afrontem a un tsunami mundial»

Maria Van Kerkhove, cap tècnica de l'OMS, alerta que el pitjor de la nova variant òmicron encara ha d'arribar

Maria Van Kerkhove ha estat la cap tècnica de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) en matèria de la covid-19 des que va començar la pandèmia, cap al desembre del 2019. Recentment, la científica nord-americana, de 44 anys, ha parlat amb 'El País' des de la seva oficina a Ginebra. I és que Van Kerkhove està alarmada per l'aparició de la variant òmicron i dona diverses claus de cara al Nadal.

Tothom ens preguntem si aquesta nova variant realment és més lleu que alguna de les anteriors, com ara la delta. I la veritat és que la directora de la unitat de malalties emergents de l'OMS no ho té gaire clar.

Maria Van Kerkhove (OMS) dona la veu d'alarma sobre la variant òmicron

«Encara no ho sabem, i molts dels casos que s'han vist són en viatgers, que solen tenir símptomes lleus, perquè si estàs viatjant no estàs malalt. Crec que tots els casos, fora de Sud-àfrica, han estat lleus o asimptomàtics. Però a Sud-àfrica hem vist tota la gamma, des de malalties lleus fins a més greus», expressa la directiva de l'OMS.

Van Kerkhove posa el focus a òmicron. «Quan afecti la població vulnerable, hi haurà un risc més alt de malaltia greu i mort. La majoria dels informes que tenim diuen que és més lleu, però encara és aviat per a confirmar-ho. En les properes setmanes ho sabrem», sentencia.

Maria Van Kerkhove en una roda de premsa de l'OMS
Maria Van Kerkhove ha parlat sobre l'última hora de la incidència d'òmicron | EP

Quan se li ha preguntat si estem a prop de viure un tsunami de casos de la variant òmicron, Maria Van Kerkhove ha alertat tothom amb un missatge preocupant.

«Crec que ens enfrontem a un tsunami d'infeccions a nivell mundial, tant de delta com d'òmicron. Ho repeteixo als governs: no espereu per a actuar. I no em refereixo a confinaments», especifica.

La recomanació de l'OMS per a intentar evitar un tsunami de contagis

Alhora, l'entrevistada posa de manifest les normes que hem de complir rigorosament perquè els casos de la nova variant no es descontrolin.

«Abans de començar a veure un augment de les hospitalitzacions, si us plau, feu servir la mascareta, faciliteu el teletreball. Limiteu  els contactes amb altres persones, eviteu les reunions, invertiu en ventilació. Augmenteu la vigilància dels genomes del virus i tingueu els hospitals preparats», sosté.

L'experta de l'OMS no deixa de banda la variant delta. «Ara és el moment d'actuar també contra la variant delta, perquè està fent estralls. Fins i tot a Europa, que té alts nivells de vacunació, encara hi ha grans focus de persones vulnerables que no s'han vacunat o no tenen la pauta completa», explica Van Kerkhove.

Un home amb mascareta mirant per una finestra
L'OMS fa diverses recomanacions per a evitar un tsunami de contagis | GTRES

 

El prec de l'OMS de cara al Nadal

«És esperable que òmicron d'alguna manera aconsegueixi escapar-se de la resposta immune, però això no vol dir que les vacunes siguin inútils. Només significa que potser no protegeixen tant com hem vist davant de la variant delta. Així que, si us plau, vacuneu-vos», prega la dirigent de l'OMS.

La Puerta del Sol plena de gent per Nadal
L'OMS aconsella la població de cara al Nadal | GTRES

«El que demanem a la població és que sigui extremadament prudent. És molt difícil, ho reconeixem. No hi ha risc zero, però es pot reduir si tothom es vacuna, si limitem el nombre de persones o si demanem a la gent que sigui extremadament cautelosa», exposa.

«Sempre cal pensar en els altres. Encara que estiguis protegit, podries visitar persones que no ho estan, i no vols portar el virus a ningú. I encara menys a les persones grans que estimes», finalitza la cap tècnica de l'OMS.