Una infermera, vestida amb equip de protecció per la covid-19, en la sisena onada de la pandèmia, unes setmanes abans de Nadal

Detecten dos brots de Covid-19 en un sociosanitari català

La Fundació Salut Empordà ha aïllat tota una planta del Bernat Jaume de Figueres, ha suspès els actes de Nadal i ha restringit visites

El centre sociosanitari Bernat Jaume de Figueres pateix dos brots de Covid-19 que afecten 38 pacients. Segons ha explicat la Fundació Salut Empordà (FSE), els contagiats presenten simptomatologia lleu o són asimptomàtics. En aquest sentit, ha afegit que estan sorpresos per «la magnitud» de positius, ja que es fan cribratges de manera periòdica entre els pacients i els professionals, i fins al passat 30 de novembre tots havien estat negatius.

Davant aquesta situació, el centre —que acull uns 120 pacients— ha adoptat les mesures de prevenció i control que marquen els protocols. Així mateix s'han suspès els actes de Nadal que estaven previstos, alhora que s'ha restringit l'horari de visites dels familiars. 

El primer cas dels brots es va detectar el passat 1 de desembre en un dels cribratges periòdics. En aquest sentit, des de la FSE ha concretat que «amb els coneixements de què disposem ara sobre l'evolució de la malaltia, confiem que els dos brots evolucionin favorablement».

Dues plantes del centre, afectades pels brots

Aquest és el primer cop que es detecten dos brots amb una xifra tan elevada de positius. En aquest sentit, el brot més gran afecta 30 pacients de la tercera planta, ocupada per persones que pateixen demències. Això ha obligat a tancar totalment la planta, ja que aquests pacients «són difícils d'aïllar per les característiques de les seves patologies». 

El segon brot de coronavirus s'ha detectat a la primera planta del centre sociosanitari i els vuits pacients afectats ja han estat aïllats de la resta de residents.

Brot a l'Hospital Sant Antoni Abat de Vilanova i la Geltrú

El brot del Bernat Jaume de Figueres no ha estat l'únic en els darrers dies a Catalunya en centres sanitaris, ja que el passat divendres es va informar d'un brot de Covid-10 que afectava 23 pacients. Davant aquesta situació, el Consorci Sanitari de l'Alt Penedès i el Garraf va activar el pla de contingència intern per trobar l'origen del contagi i cribratges entre professionals i pacients que han elevat la xifra a 34 afectats.

El Consorci Sanitari ha assegurat que la majoria de persones contagiades són asimptomàtiques o tenen símptomes lleus.