Preocupant situació la que viu Espanya a causa de l'augment de casos per Covid-19 en les últimes setmanes. La incidència s'ha disparat i ja se situa en 412 casos per 100.000 habitants. Així, els experts de la ponència de vacunes del Consell Interterritorial estudiaran aquest dimecres ampliaran les franges d'edat a què s'administrarà la dosi de reforç.
La Razón ha tingut accés al document. En aquest, es posa de manifest la necessitat d'aplicar aquesta dosi a les persones entre 40 i 59 anys. Aquest nou pas arriba després que es recomanés la vacunació als més grans de 60 anys.
Espanya posarà ja la tercera dosi de la vacuna als més grans de 40 anys
La ponència de vacunes desitja que s'administri ja la tercera dosi als més grans de 40 anys davant l'avenç de la pandèmia i la variant Òmicron. Aquesta proposta es debatrà al Consell Interterritorial d'avui amb els governs autonòmics, i demà s'aprovarà amb total seguretat a la Comissió de Salut Pública.
El text exposa que la situació epidemiològica al nostre país «obliga a considerar lʻadministració de dosis de record de vacuna davant del Covid-19 a grups poblacionals més amplis amb lʻobjectiu dʻaugmentar la protecció».
El document avisa de la caiguda preocupant de la protecció de les vacunes, segons els estudis d'efectivitat realitzats «sobretot davant la infecció». Ressalta que Europa «ha difós de manera insistent la recomanació per administrar una dosi de reforç en més grans de 40 anys. I valora a més la vacunació de reforç en més grans de 18 anys», diu el text.
«Igualment, a l'entorn europeu del certificat Covid de Vacunació estan en la línia d'incloure les dosis de reforç. I poder ampliar la validesa d«aquesta nova dosi».
I explica què cal fer «després de la vacunació de les persones de 60 en endavant i de les persones menors de 60 anys vacunades amb AstraZeneca». Seria idoni «iniciar l'administració d'aquestes dosis a les persones de 40-59 anys», uns 15 milions de persones a Espanya.
Les persones vacunades amb AstraZeneca han mostrat una efectivitat menor
«Dels més de 5 milions de primeres dosis de Vaxzevria (AstraZeneca) administrades, el 70,6% va ser a persona d'entre 60 i 69 anys. El 21,3% a persones d'entre 50 i 59 anys, i el 8, 3% restant a persones d'entre 18 i 49 anys», exposa el text.
«Només un 10% d'aquestes persones van rebre una pauta heteròloga (Vaxzevria-Pfizer). El 71% de les persones vacunades amb pauta heteròloga tenien entre 50 i 59 anys», prossegueix.
Les persones vacunades amb AstraZeneca han mostrat una menor efectivitat enfront de la infecció respecte a les vacunes d'ARNm. «I una reducció progressiva de l'efectivitat segons el temps transcorregut des de la vacunació».
Per què cal una dosi de reforç?
Per tant, especifiquen que «la disminució de la protecció en poblacions vulnerables a la infecció ia la gravetat obliga a valorar l'administració d'una dosi de reforç d'una vacuna d'alt poder immunogen com són les d'ARNm».
Sobre l'estudi d'efectivitat fet a Espanya, sosté el següent. Es demostra una «menor efectivitat de la vacuna de Vaxzevria pel que fa a Pfizer i Moderna, sobretot davant de la infecció sistemàtica».
«Sembla oportú prioritzar l'administració amb pauta homòloga d'AstraZeneca a més de 60 anys a partir de tres mesos de l'última dosi», explica.
Les recomanacions dels experts en la ponència de vacunes
Al document es mostra com a prioritària la vacunació dels ciutadans majors de 12 anys. Ara com ara, encara queden sense immunitzar-se contra la Covid uns quatre milions de persones a Espanya.
El text apunta a la necessitat de la nova dosi per a la població més adulta per ser el col·lectiu més vulnerable a patir aquesta malaltia. Entre els més grans de 70 anys, el percentatge que ha rebut la tercera dosi és del 77,81%, si bé en el grup de 60 a 69 anys baixa fins al 35,7%.