Nova alerta alimentària a Espanya. Cal tenir molta cura amb el que mengem, i hem de revisar tots els productes que comprem. Mai se sap d'on provenen ni si realment són bons per al cos.
L'últim cas d'infecció alimentària l'ha detectat una companyia farmacèutica dels Estats Units, Abbott Laboratories, en dues llets infantils especials que també es distribueixen al territori espanyol i que han causat quatre infeccions bacterianes per Cronobacter sakazakii i Salmonella Newport.
De moment, no se sap si hi ha més afectats, però les autoritats han decidit retirar aquests articles del mercat per a evitar nous casos de salmonel·losi.
Espanya se'n lliura (de moment)
Com s'ha comentat anteriorment, a Espanya encara no s'ha detectat cap cas. Les quatre infeccions en bebès s'han produït als EUA.
No obstant això, val més prevenir que curar, i per això a l'estat s'ha pres la decisió de retirar aquestes dues marques de llet del mercat. És una mesura preventiva que evita noves infeccions en cas que la llet distribuïda al nostre país estigui contaminada.
L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha donat més detalls al respecte. Han assenyalat que les marques que han retirat de la venda són Similac Alimentum i Similac Elecare, totes dues fabricades a la planta d'Sturgis, a l'estat de Michigan. Cal destacar que la distribució de les llets ha estat exclusivament a farmàcies i hospitals de totes les comunitats autònomes.
Protegim els infants de la salmonel·la
L'AESAN ha recomanat a les persones que tinguin aquests productes a casa que s'abstinguin de consumir-los i els tornin al punt de compra on els van adquirir.
Tota la informació sobre aquestes dues marques de llet per a bebès ha estat traslladada a les autoritats competents de tot Espanya mitjançant el Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI).
L'objectiu principal és verificar que s'han retirat del mercat tots els productes afectats. I és que l'AESAN vol protegir la població del perill que poden generar
Concretament, s'han tret de la venda cinc lots de 400 grams de Similac Alimentum (25659Z261, caducitat 01 2023; 28123Z261, caducitat 04 2023; 30283Z262, caducitat 06 2023; 31410Z204, caducitat 07 2023; 33688Z201, caducitat 09 2023). I de Similac Elecare, s'han retirat dos lots de 400 grams (25557Z203, caducitat 07 2022 i 30374Z202, caducitat 12 2022).
La salmonel·la, molt present a Espanya
Durant els últims mesos, aquests productes alimentaris no han sigut els únics que s'han retirat del mercat a Espanya per possible infecció de salmonel·la. Fa poc vam viure un episodi semblant a causa d'una hamburguesa contaminada que va deixar diversos afectats. En concret, a la Comunitat de Madrid.
Això va passar al desembre, quan unes hamburgueses de pollastre van provocar un brot de salmonel·losi en dues residències del territori. Recordem que la salmonel·la és un bacteri que sol estar present als aliments que consumim diàriament.
És per això que hem de ser molt previnguts, perquè és capaç de sobreviure en diversos ambients durant mesos, o fins i tot anys. Normalment, la salmonel·la apareix quan es consumeixen productes crus o en mal estat, com ara els ous, la carn o els lactis. A més, també pot estar present a l'aigua contaminada, a les fruites i les hortalisses.