ÚLTIMA HORA

⚫ Mor el cantant català Àlex Casademunt en un accident de trànsit a Mataró

L'alerta d'Argimon sobre els ingressats a l'UCI per coronavirus: «Costa molt de gestionar»

El secretari de Salut Pública avisa que la xifra de pacients actuals ja és superior al pic de la segona onada

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en una roda de premsa amb mascareta
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon | cedida

La lluita per combatre la tercera onada del coronavirus continua en marxa. Tot i la lleugera millora d'alguns indicadors, la pressió hospitalària continua sent molt alta. De fet, Josep Maria Argimon ha destacat aquest dimecres que, amb les dades actuals, actualment ja hi ha més persones ingressades a les UCI catalanes que les que hi va haver en el pic de la segona onada.

Concretament, segons ha comunicat el secretari de Salut Pública de Generalitat, ara mateix hi ha 612 pacients a les Unitats de Cures Intensives dels hospitals de Catalunya. Aquesta xifra, que va arribar a 600 durant la segona onada, es va poder reduir fins a 320, però en les darreres setmanes s'ha gairebé doblat: 300 nous ingressos en l'últim mes i 100 en l'última setmana. Per Argimon, es tracta d'un «punt clau», ja que aquest creixement sobtat «costa molt de gestionar». 

Tot i l'augment d'ingressats a les UCI, Argimon també ha mostrat un «optimisme molt moderat» pel lleuger descens d'alguns indicadors, com ara la velocitat de propagació i el risc de rebrot, que continuen baixant lentament. Això sí, el secretari de Salut Pública ha volgut ser prudent, sobretot davant la situació alarmant que es viu en la majoria de països europeus. Argimon es pregunta fins a quin punt es podrà mantenir aquesta tímida disminució dels indicadors, tenint en compte que Europa «està bullint» i la majoria d'estats s'estan veient obligats a prendre mesures més restrictives. A més, l'impacte que pugui tenir la nova soca britànica reforça aquesta prudència per molt que sembli que «per ara, s'estigui frenant la infecció».

Sense incidències d'altres malalties

Una altra de les dades destacades que ha anunciat Argimon és que «ha desaparegut» la incidència de la bronquiolitis infantil i també de la grip, en una situació molt diferent de la d'anys anterior per aquestes dates. Malgrat aquesta bona notícia, el secretari de Salut Pública ha advertit que s'haurà d'estar molt atents a l'evolució d'aquestes malalties.

De moment, les mateixes mesures

La pressió als hospitals augmenta dia rere dia, però les mesures de moment no es toquen. Aquest dimecres, el Procicat ha decidit prorrogar les mateixes mesures restrictives que s'apliquen a Catalunya des de fa unes setmanes, que inclouen el confinament municipal i diverses limitacions al comerç i altres activitats. Pel que fa a la proposta sobre la modificació del toc de queda, Argimon considera que «no és una mala mesura», però ha demanat al govern espanyol que aclareixi la seva voluntat després que Moncloa decidís recórrer a la voluntat de Castella i Lleó d'avançar-lo a les 20.00 hores. «Demano corresponsabilitat a l'Estat i que no es posi de perfil», ha expressat un Josep Maria Argimon que creu que el govern de Pedro Sánchez ha d'apostar per endeutar-se i que la despesa es destini a persones i empreses afectades.


Comentaris

envia el comentari