Les perruqueries de tot el país estan en alerta. Últimament s'ha detectat una malaltia contagiosa que està vinculada a aquest tipus de negocis. Afecta sobretot els nois joves.
Des de fa un parell d'anys, l'Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV) ja ens ho avisava. En concret, han notat un increment de casos d'infeccions del cuir cabellut per fongs, una afecció més coneguda com a tinya.
Es tracta d'una patologia que es transmet amb molta facilitat i que, sobretot, pateixen nens des dels 6 mesos fins als 12 anys. En els darrers temps han notat un repunt de casos i ho justifiquen a causa de la moda d'acudir amb tanta regularitat a les perruqueries. En concret, entre aquells que aposten per rapar-se els cabells o fer-se un degradat. Sembla que el contagi de la tinya es produiria per mitjà de les maquinetes elèctriques que estarien infectades.
La preocupació mostrada pels metges ha provocat que es dugués a terme aquesta investigació. Es va treballar sobre un total de 107 casos recollits per diferents dermatòlegs espanyols.
On són més apreciables les lesions?
Leonardo Bascón, el dermatòleg de l'Hospital General de Granollers, a Catalunya, en va ser un dels autors. Revela que les lesions solen aparèixer sobretot al clatell, però també en aquelles zones «on es repassa més el rasurat o degradat». De vegades són descamatives, però també poden sorgir amb inflamació i supuració.
La tinya del cap és una malaltia molt contagiosa, que és més comuna entre els nois, generalment fins als 12 anys. Es manifesta gairebé sempre amb picors, pèrdues de cabell, inflamació, dolor o, fins i tot, febre. Per tant, seria un assumpte molt greu.
A què es deu el repunt de casos?
Els dermatòlegs adverteixen que aquest increment de casos és degut a la moda d'anar setmanalment a la perruqueria. Els joves intenten estar a la moda i seguir els passos dels seus ídols amb els pentinats. El més habitual és que es tallin els cabells de les zones occipital i temporal mitjançant degradat.
L'ús de les maquinetes elèctriques per fer aquests talls hauria estat el detonant d'aquests contagis. El doctor Bascón explica que és possible «que el material de rasurat contaminat s'estigui compartint entre els diferents clients». Pel que sembla «no estarien tenint en compte les normes de desinfecció del material».
Aquesta nova tendència entre la població juvenil seria la causant d'aquest brot de casos de tinya del cuir cabellut. Els encarregats d'aquesta investigació consideren que és essencial identificar els afectats per limitar-ne al màxim els contagis. Aquests es produeixen pel contacte de les espores del fong amb els fol·licles pilosos i el cuir cabellut del client.
Un altre dels responsables de l'estudi és José Ignacio Galván. Recorda que la descamació, la caiguda de cabell i la inflamació de la zona són els símptomes més freqüents. A més, assenyala que «després d'un correcte diagnòstic, hi ha un tractament específic de curació». Així, destaca la importància d'actuar amb certa rapidesa: «Com més precoç sigui el diagnòstic, més favorable i menors seqüeles tindrà el pacient», indica al diari EPE.
Les autoritats han d'estar molt atentes
No és un problema puntual. El dermatòleg Jorge Romaní recalca que els organismes competents de Salut Pública han de tenir en compte aquesta malaltia. La seva tasca consisteix a «vetllar pel compliment de les normes de desinfecció del material emprat per rasurar en aquest tipus de centres».
Recorden que els dermatòlegs han ofert suport a les autoritats sanitàries per «optimitzar el seguiment de la malaltia» i també per confirmar l'erradicació dels focus de tinya.
NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp