Bmber apagant el foc

Alerta ara mateix a Catalunya: 12 comarques, en risc real d'incendis

L'onada de calor de la qual va alertar la Generalitat comença a mostrar els seus efectes

Protecció civil ha penjat al seu compte de Twitter aquest migdia una imatge amb unes dades que han fet esgarrifar Catalunya. La imatge que ha sigut realitzada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, avisa de l’alt risc d’incendis forestals pels pròxims dies.

Comarques afectades

Comarques centrals tant de costa com de pla, queden sota perill per afectació principal d’incendis. Concretament, són 12 les comarques amb més risc de patir desforestació: Garraf, Baix Llobregat, Barcelonès, Alt Penedès, Vallès Occidental i Oriental, Anoia, Bages, Segarra, Solsonès, Nouera i Alt Empordà.    

La resta de comarques també estaran afectades, però de manera parcial; amb excepció de les que se situen més al sud i més al nord, pintades de blanc a la imatge, que no es veuen afectades en cap cas.  

L’onada de calor facilita l’aparició d’incendis

La previsió d’incendis és pels pròxims deu dies, del 12 al 21 de juliol, un més que ja es preveia calent per a les altes temperatures. Diumenge passat, Protecció Civil ja va activar el Pla de Protecció Civil de Catalunya per onada de calor a partir d’avui, dimarts.

Platja
Onada de calor per aquesta setmana i risc d'incendi durant deu dies | ACN

D’altra banda, el departament de Salut ha posat el pla d'actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS) en fase 2. Es recorda la importància d’hidratar-se molt sovint i evitar fer esport intens a les hores de més calor.

Primers incendis de la previsió

No ha calgut esperar a les dates de la previsió per començar a veure els efectes de les flames. Ahir dilluns, els bombers van ser alertats d’un incendi a les proximitats de Roses (Alt Empordà), una de les comarques amb avis greu per incendis. Les flames han cremat uns camps amb vegetació i un magatzem industrial. Per sort, cap ferit.

Imatge d'un tractor llaurant el perímetre d'un camp de cereal a l'incendi de Santa Coloma de Queralt.
Aquest dilluns un incendi a Roses va cremar camps i un magatzem industrial | ACN

Maneres d’evitar els incendis

Des de la Generalitat criden a la responsabilitat civil per evitar al màxim els incendis forestals a Catalunya. Per aquest motiu a gencat.cat s’hi ha penjat una llista amb mesures de prevenció, d’entre les que trobem:

▶️ La prohibició de Barcelona a les seves platges per aquest estiu
  • Mantingueu neta la forest: guardeu les restes d'aliments generats en una bossa de deixalles i llenceu-la en un contenidor o emporteu-vos-la a casa.
  • No abandoneu al bosc ampolles i objectes de vidre.
  • Apagueu bé els llumins i cigarrets i no els llenceu per les finestretes del cotxe.
  • No circuleu amb vehicles fora dels camins autoritzats, ni els estacioneu sobre herbes seques.
  • No enceneu fogueres ni cuineu: porteu el menjar preparat de casa.
  • Enceneu foc només en llocs autoritzats i condicionats per fer-ho. Tingueu una cura especial en apagar-lo; assegureu-vos que no quedi cap caliu que el pugui revifar.
  • En cas que observeu un incendi forestal o una columna de fum dins la forest, és important avisar al més aviat possible algun dels serveis d'emergència més pròxims, com Agents Rurals, Bombers, Mossos d'Esquadra o Protecció Civil.