Platja

Alerta a Catalunya per una nova onada de calor: temperatures extremes

Protecció Civil ha anunciat que les temperatures començaran a augmentar a partir d'aquest dimarts

Nova onada de calor que afectarà gran part de Catalunya. Protecció civil, ha anunciat que per aquesta setmana entrant, s'esperen temperatures molt elevades. D'aquesta manera, cal anar amb compte i hidratar-nos bé. 

Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest diumenge el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per onada de calor davant la previsió de temperatures extremes a partir de dimarts. Així ho ha anunciat al seu compte de Twitter.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu que els valors més elevats afectin les comarques del Segrià, Noguera, Pla d’Urgell i Garrigues. L’episodi de calor es mantindrà al llarg de tota la setmana.

El pla INFOCAT es manté en prealerta per elevat risc d’incendis, i demana extremar les precaucions prop de zones forestals. D’altra banda, el departament de Salut ha posat el pla d'actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS) en fase 2.

Des de Protecció Civil s’ha demanat als ajuntaments que habilitin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i es tingui especial vigilància de les persones majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure i persones amb malalties cròniques.

Així, recorda la importància d’hidratar-se molt sovint i evitar fer esport intens a les hores de més calor. També recomana que les persones que treballen a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.

▶️ Les platges catalanes, plenes de gent gràcies a les altes temperatures dels últims dies

Recomanacions davant la calor

  1. Cal hidratar-se molt sovint. Beveu força aigua i eviteu beure alcohol i fer àpats copiosos.
  2. Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació.
  3. Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin molta aigua.
  4. Igualment és molt recomanable que si sortiu a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho feu en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.
  5. Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa.
  6. Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar, com a mínim, un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.
  7. Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.
  8. Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques.