Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d'una persona amb un mòbil a la mà, i d'altres dels caixers d'un BBVA, Banco Santander i Banc Sabadell, a més d'una dona en primer pla amb gest de preocupació

Alerta per als clients dels grans bancs: compte amb l'spoofing bancari

Aquesta és una de les tècniques d'estafa preferides dels ciberdelinqüents per robar informació i diners

En un món completament digitalitzat, les estafes bancàries s'han tornat cada cop més sofisticades. Una de les modalitats més preocupants és el spoofing bancari.

Aquest tipus d'estafa telefònica ha afectat nombrosos usuaris i ha causat pèrdues econòmiques significatives. Per això, les autoritats comparteixen consells sobre com detectar i evitar l'spoofing bancari per protegir les finances.

Què és el spoofing bancari, la nova estafa de moda

El spoofing bancari és una tècnica d'estafa on els delinqüents es fan passar per entitats bancàries legítimes. Utilitzen tecnologia avançada per falsificar el número de telèfon del banc, fent que sembli que la trucada prové duna font fiable.

Muntatge d'una dona amb telèfon mòbil i policia
Els estafadors fan trucades suplantant la identitat del banc | Getty Images, Europa Press

D'aquesta manera aconsegueixen enganyar les víctimes perquè revelin informació personal i financera. Després d'aconseguir aquestes dades, els delinqüents poden buidar el compte dels usuaris sense que aquests només s'adonin.

Com detectar el spoofing bancari

Detectar l'spoofing bancari pot ser complicat, però hi ha senyals que et poden ajudar a identificar aquesta estafa:

  • Trucades inesperades: si reps una trucada inesperada del vostre banc sol·licitant informació personal, desconfieu. Els bancs poques vegades demanen dades sensibles per telèfon.
  • Urgència a la sol·licitud: els estafadors solen crear un sentit d'urgència perquè actuïs ràpidament sense pensar. Si et demanen que facis una acció immediata, com ara transferir diners o proporcionar contrasenyes, és probable que sigui una estafa.
  • Verificació d'identitat: els bancs legítims tenen mètodes segurs per verificar la vostra identitat. Si la trucada sembla sospitosa, penja i truca directament al número oficial del teu banc.
Una persona amb el seu mòbil blanc a la mà i un símbol de trucada
Mai et fiïs de trucades inesperades i verifica sempre la identitat | Getty Images

Consells per evitar l'estafa del spoofing bancari

Protegir-te de l'spoofing bancari requereix estar sempre alerta i seguir algunes pràctiques de seguretat:

  • No comparteixis informació personal: mai no revelis el teu número de compte, contrasenyes o qualsevol altra informació sensible per telèfon. Els bancs no sol·liciten aquestes dades d'aquesta manera.
  • Verifica la trucada: si reps una trucada sospitosa, penja i truca al número oficial del teu banc. D'aquesta manera, t'assegures que parles amb una entitat legítima.
  • Usa aplicacions de seguretat: hi ha aplicacions que et poden ajudar a identificar trucades fraudulentes. Instal·la una d'aquestes eines al telèfon per a més protecció.
  • Mantingues actualitzades les teves dades de contacte: assegura't que el teu banc tingui les teves dades de contacte actualitzades. Així rebràs alertes i notificacions directament de l'entitat bancària.
Muntatge duna noia parlant per telèfon i una rodona dun teclat de mòbil
Informa al banc si creus que has estat víctima de spoofing bancari | Getty Images

D'altra banda, si sospites que has estat víctima de spoofing bancari, actua ràpidament per minimitzar el mal:

  • Contacta amb el teu banc: informa immediatament el teu banc sobre la situació. Ells poden prendre mesures per protegir el compte i evitar transaccions no autoritzades.
  • Canvia les contrasenyes: modifica totes les contrasenyes bancàries i de correu electrònic. Utilitza combinacions segures i úniques per a cada compte.
  • Informa les autoritats: denuncia l'incident a les autoritats locals i organismes de protecció al consumidor. Això pot ajudar a prevenir estafes futures.